Zdravlje

Zdravlje

Zovite odmah 112: Ovo je 10 ozbiljnih simptoma koje ne smijete ignorirati!

Shutterstock

Hitne ambulante pune su pacijenata kojima tamo nije mjesto… godinama ovo slušamo i sve jače osjećamo pritisak koji se stvara na građane jer odlaze na hitnu zbog „svake sitnice“. U kojim slučajevima bismo unatoč svim upozorenjima trebali nazvati 112 ili odjuriti samostalno u najbližu ambulantu hitne pomoći?

Jedan od najmoćnijih alata za prosuđivanje koji posjedujete jest vaš osjećaj da se radi o opasnoj situaciji. Ako vam intuicija govori da ste u opasnosti, zovite 112. Uvijek je bolje pogriješiti jednom ili dvaput na strani opreza, nego samo jednom napraviti fatalnu pogrešku i ne otići na hitnu kad je u pitanju život ili smrt. Donosimo 10 sigurnih razloga za posjet hitnoj ambulanti.

Boli vas u prsima? Može biti infarkt, upala mišića ili posljedica tjeskobe

1. Bol u prsima

Ukoliko u prsima osjećate bol ili pritisak koji traje više od dvije minute, ili nestane pa se vrati, vrijeme je da nazovete 911. Ne pokušavajte sami doći do hitne ambulante u ovom stanju – vozilo hitne pomoći opremljeno je stručnim osobljem i uređajima koji vam u tom trenutku mogu spasiti život.

Što sve može biti uzrok stvaranja krvnog ugruška?

2. Kratak dah

Ukoliko se dogodi iznenada i onemogućava vas u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, neka vas netko odveze do ambulante hitne pomoći.

Nazovite 112 u slučaju da imate težak problem s disanjem ili uz njega osjećate mučninu, bol u prsima ili osjećate da gubite svijest. Ovo mogu biti simptomi srčanog udara ili plućne embolije – teškog stanja do kojeg dolazi zbog krvnog ugruška u plućima.

Dvoslika nakon moždanog udara

3. Iznenadne poteškoće s vidom

Nazovite 112 ako vam se iznenada zamuti vid, imate dvoslike ili privremeni gubitak vida. To može biti znak moždanog udara ili drugog ozbiljnog stanja. Također biste trebali nazvati 112 ako iznenadne probleme s vidom prati teška glavobolja, mučnina ili povraćanje, obamrlost, slabost, vrtoglavica, zbunjenost ili poteškoće u razgovoru. Osjećate li jake bolove ili iritacije u očima, što je prije moguće potražite hitnu pomoć.

Povraćanje – znate li koji su uzroci i kada bi trebali kod liječnika?

4. Povraćanje

Ukoliko u sadržaju koji povratite ima krvi ili povraćanje prate simptomi poput snažne glavobolje ili bolovi u području abdomena, zbunjenost, ubrzano disanje i ubrzani rad srca – odmah nazovite hitnu pomoć.

Dijete mlađe od 6 godina, odmah odvedite u hitnu ambulantu ukoliko povraćanje traje više od 2-3 sata ili ste primijetili neke znakove dehidracije. Djeca starija od 6 godina i odrasli liječnika trebaju posjetiti ukoliko povraćanje traje dulje od jednog dana ili se uz njega kao simptom pojavila visoka temperatura (38,3 za odrasle i 38,9 za djecu).

Znate li što vam se događa tijekom i nakon potresa mozga?

5. Ozljeda glave

Ozljeda glave treba hitnu intervenciju ukoliko nakon udarca izgubite svijest, imate napadaj, glavobolju koja ne popušta, pojavi se mučnina ili povraćanje koje ne prolazi, nerazgovjetan govor ili se pojavi zbunjenost, slabost i poteškoće s koordinacijom pokreta.

9 znakova da bol u trbuhu nije ‘normalna’: Prepoznate li se u primjerima 4 ili 7, odmah na hitnu!

6. Bol u trbušnoj šupljini

Ukoliko traje dulje od 30 minuta, a pojavi se odjednom i vrlo je intenzivna – odmah potražite hitnu medicinsku pomoć. Ukoliko bol ne popušta, a prati ju povraćanje, može se raditi o upali slijepog crijeva što  zahtijeva brzu liječničku reakciju.

Samopregled testisa – kako se radi i može li spasiti život?

7. Bol i naticanje testisa

To može biti uzrokovano ozljedom ili infekcijom, ali može biti i znak ozbiljnih problema u trbušnoj šupljini.

Odmah potražite liječničku pomoć ako je bol jaka ili se pojavi naglo, pritom osjećate mučninu, povraćate, imate groznicu ili možete napipati kvržicu u skrotumu. Isto vrijedi i ako osjećate bolove sat vremena nakon ozljede ili je vaš skrotum crven ili natečen.

Zbog visoke temperature ne treba odmah paničariti, ali ove znakove ne smijete zanemariti

8. Visoka temperatura

Ukoliko dijete mlađe od 3 mjeseca ima temperaturu višu od 38 stupnjeva Celzijevih, liječnik bi ga trebao odmah pregledati. Isto treba postupiti s djetetom starosti od 3 mjeseca do 3 godine ako je u pitanju temperatura viša od 39 stupnjeva te kod odrasle osobe pri temperaturi 40 stupnjeva i višoj.

Ovih 8 situacija i navika povezane su s povećanim rizikom od moždanog udara

9. Zbunjenost i poteškoće s govorom

Ovo su dva najčešća simptoma moždanog udara. Ne prepuštajte ništa sudbini – zovite odmah 112! Ukoliko je u pitanju moždani udar, rezultati liječenja i trajanje oporavka ovisiti će o tome koliko brzo nakon udara ste primili liječničku pomoć. Drugi simptomi moždanog udara su poteškoće s hodanjem ili ravnotežom, snažna glavobolja, spuštena jedna strana lica, utrnulost ili opća slabost jedne strane tijela.

Krvarenje u prvoj trudnoći ugrožava buduća druga stanja

10. Vaginalno krvarenje tijekom trudnoće

Ne mora uvijek biti simptom nekog ozbiljnog stanja, osobito ako se radi o nekoliko kapljica krvi u  prvom tromjesečju, ali ipak biste trebali obavijestiti liječnika o svom stanju.

Odmah potražite hitnu liječničku pomoć ukoliko je krvarenje obilno ili pritom osjećate grčeve, vrtoglavicu i bol u trbušnoj šupljini ili zdjelici.

Uz ove trikove izbjegnite duga čekanja u ambulantama hitne pomoći

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo