Oticanje nogu - kako nastaje i kako se liječi? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Oticanje nogu – kako nastaje i kako se liječi?

Svatko odrastao je u životu imao bar jedan dan oteklinu na nozi. Ponekad su otečene obje noge, a nekada je samo jedna. Zašto nastane oteklina i kako je se riješiti?

Oteklina kao posljedica traume udarca, uganuća nastaje kao reakcija mekog tkiva, kože, fascija, mišića ili zglobne čahure na silu koja je izazvala fizičke promjene na samom tkivu kao što su pucanja mišićnih ili fascialnih niti ili još i krvarenja.

Trauma može biti veća, pa je nemoguće pokretanje i treba zbrinuti područje tako da se primjeni osnovna metoda:

1. Podizanje područja iznad razine srca ili bar noge sa poda u visinu zdjelice da ne zaostaje cirkulacija,

2.  Hlađenje područja ili trljanjem zaštićenim ledom da se na koži najprije pojavi vazokonstrikcija( suženje krvnih žila) i smanji periferna cirkulacija a zatim dolazi do vazodilatacije( proširenje krvnih žila na periferiji koje donose novu krv punu kisika i odnose raspadne produkte iz ugroženog područja).

Oprez! Ne stavljate direktno na kožu bilo što iz frizera-ledenice jer možete izazvati opekotinu ledom, ne držite hladno duže od pola sata (ako nije oteklina nakon operacije koja se nužno treba hladiti po preporuci liječnika) jer će učinak odavno prestati a vi ćete ugroziti tkivo.

Ne stavljajte alkohol niti medicinski niti alkohol sa travama tako da ga zamotate u nepropusnu foliju jer ćete spaliti kožu. Alkoholni oblog kao i oblog hladne vode se ostavlja da hlapi jer je to mehanizam odvođenja površne topline.

Ako vam oteknu oba stopala iznenada morate posumnjati na problem funkcije bubrega ili srca pa potražite savjet liječnika koji će pregledati vas i vaše laboratorijske nalaze. Ako vam uporno bez obzira na vanjsku temperaturu natiču gležnjevi najčešće do večernjih sati često je razlog zadržavanje soli i vode ili manifestacija lošije funkcije desne strane srca. Jednostavno je promijeniti prehranu sa ograničenim unosom soli i konzervansa te crnog vina (zbog tanina).

Ako se dugotrajno zadržava tekućina naročito u području nogu poremećena je funkcija bubrega i jetre uz povećanu proizvodnju albumena koji blokira normalnu homeostazu. Uz otekline nogu mogu se pojaviti i zastoji tekućine u području trbuha i grudnog koša što dodatno manifestira umor i lošu funkciju cijelog tijela te je nužan liječnički nadzor i adekvatna medikamentozna terapija.

Važno je znati

Svaka oteklina je rezultat nekog poremećaja ili oštećenja, lokalno ili iz drugih dijelova tijela. Nužno je što prije saznati uzrok.

Promjena posture sa jako povučenom zdjelicom prednjom stranom dolje i prema sredini uz natkoljenice rotirane ususret, rezultira blokadom cirkulacije krvi i limfe u području male zdjelice, prepona i nogu. Cirkulacija u nogama je smanjena kao da ste stali na crijevo kojim zalijevate vrt pa sada mlaz nije širok i jak već ograničen i slab te treba dulje vrijeme da tekućina iziđe iz njega i u nogama se sve više zadržavaju ostaci metabolizma (otrovi).

Zato je važno konzultirati fizioterapeuta da procijeni posturalna odstupanja i mogući uzrok zastoja cirkulacije u nogama, a odmah će vam dati savjete kako promijeniti ne samo posturu već i funkciju cijelog tijela na bolje.

Najvažnije je shvatiti da oteklina traži procjenu uzroka, tretman fizioterapeuta metodama fizikalne terapije ili tretman lijekovima koje propisuje liječnik.  

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo