Presađivanjem do bujne kose, guste brade i savršenih obrva - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Presađivanjem do bujne kose, guste brade i savršenih obrva

Vana Kljaković Gašpić u splitskoj Poliklinici Nova/Ivo Čagalj/PIXSELL

Ćelavost sve više pogađa mlade muškarce koji kosu gube već u dvadesetima. Presađivanjem se postiže trajan učinak.

Razgovarala: Marina Borovac

Vana Kljaković Gašpić, dr. med., specijalist dermatovenerologije, tijekom školovanja i karijere poseban je interes posvetila trihologiji, odnosno bolestima i stanjima vlasišta i transplantaciji kose. Po završetku studija u Splitu te specijalizacije u Zagrebu počela je s radom u jednoj od najboljih europskih klinika za transplantaciju kose, Novohair u Kopenhagenu, gdje i danas radi. Istovremeno vodi privatnu praksu u Splitu koju je pokrenula prije nekoliko godina, a koja je dio lanca klinika Novohair sa sjedištima u Danskoj i Njemačkoj.

Do sada je uspješno provela više od 1000 postupaka transplantacije kose FUE metodom (Follicular Unit Extraction), najmodernijom i najmanje invazivnom metodom u svijetu. Njezina je prednost što nema potrebe za skalpelom, šavovima kao ni zavojima nakon tretmana pa se pacijent već sutradan vraća svojim normalnim aktivnostima. Ova metoda slovi za najbolju za rješavanje problema ćelavosti i visokih zalistaka, zbog čega se sve više osoba odlučuje na FUE transplantaciju. Ona je prošle jeseni bila izbor i poznatog chefa Ivana Pažanina koji je povjerenje za transplantaciju kose poklonio upravo doktorici Vani Kljaković Gašpić, vlasnici Poliklinike Nova iz Splita u kojoj se provode i postupci transplantacije brade te obrva kao i postupci regenerativne te anti-age medicine kao i plastične i estetske kirurgije.

Obavljate najviše transplantacija kose, brade i obrva u Hrvatskoj, koji je najčešći profil osoba koje vam dolaze?

Presađivanje kose je vrlo tražen zahvat, iz godine u godinu sve traženiji. Naši pacijenti su najčešće muškarci od 25 do 50 godina, čija je kosa prorijeđena ili je u potpunosti otpala na jednom području. Najčešći uzroci gubitka kose kod muškaraca su androgenetska alopecija, odnosno gubitak kose uzrokovan muškim spolnim hormonima i nasljedne predispozicije. Androgenetska alopecija je proces opadanja koji ponajviše zahvaća zaliske i krunu, dok je ostatak vlasišta zdrav i kosa je normalne gustoće.

Uzimanje lijekova protiv ćelavosti može uvelike negativno utjecati na muškarčevu plodnost!

U posljednjih desetak godina se struktura pacijenata koji dolaze na transplantaciju po spolu nije bitno mijenjala, u gotovo 80 posto slučajeva to su muškarci. No u odnosu na prije, danas gubitak kose sve više pogađa mlađe muškarce, već u dvadesetima, a takvih je primjera prije deset godina bilo primjetno manje nego danas i dolazili bi najranije u dobi od 34-35 godina. Zahvati presađivanja obrva i brade rjeđe su traženi i tu su profili pacijenta različiti. Lijepa, gusta brada kod muškaraca i istaknute obrve kod žena u trendu su posljednjih nekoliko godina pa su i razlozi zbog kojih nam se pacijenti obraćaju za ove zahvate uglavnom estetski.

Tko je “idealan” kandidat za transplantacije, a tko to ne može biti?

Nije svatko kandidat za presađivanje kose, a kako bi se ustanovilo je li netko kandidat za FUE transplantaciju ili ne, neophodan je pregled specijalista dermatologije, stručnjaka za bolesti kože, kose i vlasišta. Uzroci gubitka kose mogu biti različiti i zato je najvažnija dijagnoza. Potrebno je ustanoviti koji je uzrok otpadanja kose, a ovisno o uzroku alopecije propisuje se terapija, tretman regeneracije ili transplantacija. Kod žena, ako nije riječ o difuznom gubitku kose, odnosno prorijeđenoj kosi po cijelom tjemenu već o androgenetskoj alopeciji, odnosno lokaliziranom gubitku kose na jednom mjestu, onda se jednako kao i kod muškaraca preporučuje FUE metoda i postotak uspješnosti je iznimno visok. Ipak, kod muškaraca je androgenetska alopecija daleko učestalija u odnosu na žene. No svaki gubitak kose je individualan. Isto vrijedi i za obrve ili bradu s tim da treba uzeti u obzir kako nije moguće presađivanje na mjestu ožiljaka pa ako je ranija ozljeda uzrok estetske nepravilnosti na obrvama ili bradi, FUE transplantacija nije rješenje u tim slučajevima.

Poznati chef Ivan Pažanin nakon postupka presađivanja kose u poliklinici Nova/Miroslav Lelas/PIXSELL

Kako se osoba treba pripremiti za transplantacije, koliko traje postupak, koliko se, okvirno, dlaka presadi i što nakon njega?

Nije potrebna posebna priprema za zahvat. U Poliklinici Nova primjenjujemo najsuvremeniju FUE metodu presađivanja kose, i to kombiniramo strojnu i ručnu, DHI tehniku posebnim Lion implanterom, u radu s kojim je manja trauma kože. Operacija se odvija pod lokalnom anestezijom na način da se pojedinačni folikuli dlake vade s područja gdje je kosa gusta, najčešće sa zatiljka ili iznad i iza uha. Folikuli dlake potom se pregledavaju pod mikroskopom kako bi se provjerila njihova kvaliteta te se oni kvalitetni i zdravi presađuju na mjesto gdje je kosa otpala. Kod većine pacijenata s lokaliziranim gubitkom na području zalistaka ili krune radi se jedan postupak.

Gubitak kose vas zabrinjava? Ova dva suplementa bi mogla pomoći, slažu se stručnjaci

Optimalno je da se tijekom operacije presadi do 4000 graftova, odnosno oko 10.000 dlaka. Rezultat je trajan jer kosa koju jednom presadite više nikada neće otpasti. U rijetkim slučajevima kada je područje zahvaćeno alopecijom veće, ali na preostalom području tjemena je kosa vrlo gusta i kvalitetna, idemo s dva zahvata s odmakom od par mjeseci, no takvi su zahvati prije iznimka nego pravilo. Naša je učinkovitost 100-postotna. Za uspješan ishod najvažnije je iskustvo liječnika. Riječ je o vrlo preciznom zahvatu koji traje po nekoliko sati pri čemu je vrlo važno zadržati fokus, paziti na smjer rasta dlake te da operacija prođe u potpunosti bez ožiljaka. Nakon transplantacije ograničenja se odnose na intenzivnu tjelovježbu koje se ne preporučuje 14 dana od postupka zbog znojenja te dva tjedna nije preporučljivo tretirano područje izlagati jakom suncu, i, naravno, treba se pridržavati i ostalih uputa o održavanju higijene tretiranog područja.

Koliko je tražena transplatacija brade? Koja je prosječna dob onih koji je traže? Koji su razlozi?

Kod pacijenata koji traže presađivanje brade, jednako kao i kod obrva, nema pravila. Transplantaciju brade uglavnom traže muškarci do 45 godina koji žele muževniji izgled jer im prirodno brada nije ujednačene gustoće na cijelom području pa je potrebno popunjavanje. Transplantacijom brade može se popuniti gustoća ili čak stvoriti potpuno nova brada. Kao i kod transplantacije obrva, prvenstveno se koristi kosa sa stražnjeg dijela glave. Kod transplantacije brade primjenjuje se lokalna anestezija. Zahvat je potpuno bezbolan. Nakon zahvata izgled je potpuno prirodan i nove dlake ne razlikuju se od postojećih. Što je najvažnije, rezultat je trajan, za cijeli život.

Tijek zahvata:

  • Dizajn brade temeljito se oblikuje prema pacijentovim željama, u skladu s anatomijom lica.
  • Određuje se potreban broj vlasi tako da se dobije prirodan rezultat i željena gustoća brade.
  • Folikuli dlaka uzimaju se sa stražnjeg dijela vlasišta instrumentom čiji je promjer manji od 1 mm, tako da ne ostavlja vidljive ožiljke.
  • Preuzeti folikuli detaljno se pregledavaju i obrađuju pod mikroskopom.
  • Preuzeti folikuli presađuju se uz pomoć implantera.
  • Period zarastanja i ponovni rast implantirane brade:

U prvim tjednima nakon transplantacije koža može biti blago crvena ili suha i to je prirodna pojava koja nestaje za pet do sedam dana. Nakon dva do četiri tjedna od tretmana brada počinje rasti i nestaju i najsitniji tragovi presađivanja. Novoizrasle dlake na licu rastu kao i prirodne te se mogu normalno brijati i njegovati.

Je li presađivanje kose kod nas još uvijek tabu, doživljavamo li ga drukčije nego, na primjer, u Danskoj?

Ne, presađivanje kose doista više nije tabu tema među muškarcima u Hrvatskoj. Oni o tome govore i razmjenjuju iskustva, no ipak većina njih traži diskreciju koju im mi i osiguravamo. Usavršavala sam se na jednoj od najboljih europskih klinika za transplantaciju kose Novohair u Kopenhagenu, gdje sam obavljala operacije skoro šest godina i pacijenti su imali jednake zahtjeve. Često dođu na preporuku prijatelja ili poznanika koji je presadio kosu i već budu dosta upućeni u cijeli postupak.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo