Zdravlje

Zdravlje

10 savjeta liječnika koji će vam pomoći u borbi protiv šećerne bolesti

Što možete učiniti za prevenciju šećerne bolesti tipa 2?

Zbog još uvijek nedovoljno jasnih spoznaja oko razloga nastanka šećerne bolesti tipa 1, osim uobičajenih preporuka o zdravoj i uravnoteženoj prehrani te redovitoj tjelovježbi, dodatne eventualne preporuke nisu od značajne koristi. Unatoč velikom napretku u dijagnostici i poglavito modalitetima liječenja šećerne bolesti tipa 1, oboljele osobe uz dobro provedenu edukaciju, redovito provođenu terapiju i uz redovne dijabetološke kontrole, nekih bitnih odstupanja po pitanju kvalitete života u odnosu na zdrave pojedince skoro da i nemaju.

Sve više djece i mladih obolijeva od “staračkog dijabetesa” – evo i zašto

Epidemiološki značajno veći izazov je kako preokrenuti nepovoljni trend porasta oboljelih od šećerne bolesti tipa 2. Iako u današnje vrijeme raspolažemo s nikad boljim terapijskim mogućnostima, epidemiološki status je daleko od optimističnog. Jedan od glavnih ciljeva endokrinološke, odnosno dijabetološke struke, kao i šire javnosti je stavljanje u dodatni fokus aktivnije liječenje debljine.

Iako su određene aktivnosti pokrenute i debljina kao zdrastveni problem se već apostrofirao u javnosti, za bolji ishod je nužna uključenost i educiranost roditelja, odgojitelja u vrtićima, učiteljima, senzibiliziranost zdravstvene administracije i ostalih sudionika procesa u prevenciji i liječenju debljine.

10 SAVJETA U BORBI PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI

1. Jedite umjereno i uravnoteženo, bez pretjerivanja s unosom ugljikohidrata.

2. Odvojite svaki dan barem pola sata tjelesne aktivnosti po vlastitoj želji i mogućnostima

3. Održavajte stabilnu tjelesnu težinu. Ukoliko ste u kategoriji prekomjerne tjelesne težine ili ste pretili, smršavite!

4. Ne preskačite obroke!

5. Kontrolirajte stres. Bolje se organizirajte te krenite i ranije ako je potrebno da biste stigli na vrijeme na posao, važan poslovni sastanak ili u kino.

6. Izbjegavajte namirnice s visokim glikemijskim indeksom.

7. Raspitajte se unutar obitelji o postojanju šećerne bolesti. Pozitivna obiteljska anamneza značajno povećava vjerojatnost obolijevanja od šećerne bolesti tipa 2.

8. Redovito spavajte. Kvalitetan odmor i san jedan je od ključnih elemenata za dobro opće zdravlje pa i za prevenciju šećerne bolesti.

9. Odazovite se na preventivne javnozdravstvene akcije, bez čekanja i za čas saznate kolika vam je razina šećera u krvi (glukoze) i koliko je krvni tlak

10. Učinite preventivni liječnički pregled i barem osnovne laboratorijske pretrage poput kompletne krvne slike (KKS) i biokemije. 

Što vam govore nalazi? Liječnik objasnio pojmove u dijabetesu koje je dobro znati

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo