Zdravlje

Zdravlje

4 vrsta glavobolja i kako ih liječiti

Glavobolja je jedna od uobičajenih tegoba modernoga doba. Pogađa sve generacije te je važno odrediti koju vrstu glavobolje imate i zašto, ali i kako ju liječiti.

Glavobolja se često tretira kao simptom jer je uzrok obično ne nalazi u glavi, nego se osjeti kao posljedica predmenstrualnoga sindroma, gripe, prehlade, stresa, infekcija i bolova u leđima. Najčešće se javlja na području sljepoočnice, potiljka, tjemena i čela. Kako biste smanjili učestalost glavobolja ponekad se opustite, promijenite prehranu i češće vježbajte. Naravno, za neke stalne i snažne glavobolje potrebna je i liječnička terapija. Treba razlikovati obične glavobolje od migrene koja je opasnija, kronična i zahtijeva stalno liječenje i terapiju.

Tenzijska glavobolja

Ova vrsta glavobolje je najčešća, a karakterizira ju stalna bol te pritisak u cijeloj glavi. Ponekad pritisak možete osjetiti i u vratu. Iako su stalne nisu opasne kao migrene te ne uzrokuju mučnine i provraćanje, a ne smetaju ni kod obavljanja svakodnevnih obaveza.

Neurolog, doc.dr.sv. Ivan Mikula, ističe kako bi oboljeli trebali koristiti klasične analgetike, tipa nesterpodnih antireumatika (ibuprofen, aspirin i sl.), ili kombinacijama antihistaminika i analgetika. Kod nekih pacijenata, učinkovitima su se pokazali određeni lijekovi iz skupina antiepileptika (valproat, topiramat) i antidepresiva (amitriptilin).

Stručnjaci smatraju kako bi ove glavobolje mogle biti uzrokovane problemima u vratu i početku leđa, stezanjem mišića kao odgovora na stres promjenama kemikalija u mozgu.

”Cluster” ili grupirana glavobolja

”Cluster” glavobolje više pogađaju muškarce nego žene. Te glavobolje javljaju se u ciklusima ili grupama. Pojavljuju se nenadano, a karakterizira ih snažna bol na jednoj strani glave. Bol je popraćena suznim očima, začepljenim nosom ili čak šmrcanjem u isto vrijeme.

Te glavobolja se tipično javljaju noću nakon usnivanja i bude pacijenta sa jakom boli koja sijeva u oku jednostrano. Može trajati od nekoliko dana do godine, s intervalom bez boli. Provocirajući čimbenici mogu biti alkohol, te nikotin, stoga specijalistica obiteljske medicine, dr.med. Sanja Škrnički Kršek, naglašava da bi ih bilo bitno izbjegavati.

Također, stručnjaci pretpostavljaju kako bi uzrok bolova mogao biti i nasljedan.

Sinusna glavobolja

Kada se sinusi upale, često zbog neke infekcije, popraćeni su bolovima. Takva upala obično izaziva visoke temperature. Glavobolje uzrokovane upalom sinusa liječe su uglavnom antibioticima i antihistaminicima.

”Rebound” glavobolje

Pretjerano korištenje lijekova za bolove i glavobolje mogu dovesti do obrnutoga efekta, odnosno do tzv. ”rebound” glavobolje. Glavni lijekovi krivci za takvo stanje su ibuprofen, aspirin, acetaminofen kao i drugi lijekovi na recept.

Specijalist neurologije, dr.med. Berislav Spahija napominje kako se spomenuti lijekovi ne bi smjeli koristiti češće od 2 do 3 puta tjedno.  

Raštika – niskokalorična, a izvanredno hranjiva i zdrava

Foto: Shutterstock

M.S. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo