Zdravlje

Zdravlje

5 iznenađujućih stvari koje se dogode kada ne čistite jezik!

Perete zube svako jutro i prije spavanja, ali nikad ne izdvojite koju minutu više kako biste očistili jezik? Ako je tako vaše higijenske navike trebaju hitnu promjenu

Bakterije koje se nalaze u šupljini usta nisu uvijek štetne, ali mogu izazvati razne infekcije i bolesti, ako se ne preveniraju ili liječe na vrijeme.

U ustima živi više od 700 različitih bakterijskih vrsta, napominje Vera V.L. Tang, asistentica na Odsjeku za parodontologiju i stomatologiju na Sveučilištu u New Yorku

Zamislite jezik kao spužvu koja upija bakterije te ih širi dalje po usnoj šupljini te uzrokuje upale.

1. Loš zadah

Ovo je definitivno prvi problem nečišćenja jezika. Bakterije koje se dugo nastanjuju na jeziku počinji s vremenom ispuštati mirise. Takve se uglavnom nalaze na stražnjem dijelu jezika, pa je vrlo važno da i to očistite.

2. Slabiji okus

Naslage bakterija, ostataka hrane i dijelovi mrtvih stanica kože mogu prekriti vaše nepce, a tada osjetilo okusa postaje puno slabije.

3. “Dlakavi” jezik

Može se dogoditi da nakon ispijanja kave ili obroka ostanu čestice hrane i tekućine na vašim papilama te se promijeni boja jezika, a tada izgleda kao da imate dlake na jeziku. Ovo nije ništa strašno i čim operete jezik, nestati će.

4. Gljivična infekcija

Kada se na jeziku nastani previše bakterija može nastati infekcija. Primijetite ju po bijelim mrljama na jeziku. Posjetite liječnika koji će vam prepisati lijekove za uklanjanje infekcije, ali ne zaboravite redovno očistiti jezik!

5. Razne bolesti

Uznapredovale bakterije mogu se proširiti na zube i uzrokovati bolesti desni ili gingivitis. Ako se ne liječi na vrijeme, upala može uzrokovati paradentozu. To je kronična infekcija koja zahvaća zubno meso i koštano tkivo koje podupire zube, a može dovesti do ispadanja zuba.

Upala koja se ne liječi može izazvati i bolesti srca i žila, opisuje Tang

Postoje razni alati koji pomažu pri čišćenju zuba. Četkicom pravilno čistite na način da krenete od kraja prema prednjem dijelu jezika i onda od strane do strane.  

6 razloga zašto imate loš zadah

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo