Zdravlje

Zdravlje

5 neobičnih simptoma koji mogu upozoravati na začepljenje krvnih žila

Shutterstock

Kardiolog Joel K. Kahn, otkriva neočekivane simptome začepljenja krvnih žila i mogućih bolesti srca o kojima biste nešto trebali znati

Spriječiti razvoj bolesti kardiovaskularnog sustava je možda i najvažniji cilj svakog liječnika, a rano otkrivanje bolesti je druga najvažnija stvar. Do toga možete doći tako što ćete promijeniti stil života i redovito uzimati lijekove koje vam je liječnik prepisao. Ako niste znali skoro se 80 posto bolesti srca lako prevenira na ovaj način.

Donosimo popis neobičnih simptoma koji će mnoge iznenaditi a mogu otkriti da se radi o začepljenju krvnih žila.

1. Erektilna disfunkcija

Kada je erekciju teško postići ili je to nemoguće, može se raditi o jednom od simptoma začepljenja arterija. Liječnik napominje kako se erektilna disfunkcija može javiti tri do pet godina prije otkrivanja začepljenja žila pa ostaje puno vremena da se ovo opasno stanje prevenira. Ako ste zabrinuti oko seksualnih problema, pametno je razgovarati s liječnikom i detektirati problem jer u pitanju može biti ozbiljno zdravstveno stanje.

2. Bolovi u listovima nogu prilikom

Ateroskleroza može voditi do začepljenja arterija u nogama, posebno kod pušača, prije dijagnoze začepljenja krvnih žila. Simptom zahtjeva pregled kod liječnika bez odgode, a on će jednostavnim pregledima utvrditi radi li se o lošoj cirkulaciji.

Što sve može biti uzrok otežanog disanja, gubitka daha i boli u prsima?

Od velike je važnosti da se dijagnoza postavi što ranije jer postoje tretmani koji mogu usporiti razvoj bolesti i naravno prevenirati najgore ishode. Pacijenti se savjetuju da jedu više voća i povrća, manje životinjskih proizvoda i da ne zaborave na kretanje. Ako imate bilo kakve probleme s kardiovaskularnim zdravljem, morate pratiti svoje stanje, znatno kakvo vam je stanje s kolesterolom i krvnim tlakom.

3. Bol u čeljusti

Stisnuta čeljust, jedan od simptoma začepljenja arterija, češće se javlja kod žena, ali i muškarci ga moraju biti svjesni. Bol čeljusti ili vratu su simptomi angine pektoris, a to je neugodna posljedica lošeg protoka krvi u srce. Posjetite liječnika kako biste utvrdili je li ta bol posljedica nečeg bezopasnog ili su potrebni daljnji pregledi.

4. Bol u donjem dijelu leđa

Ta bol ne mora biti samo simptom starenja, a prema pisanju „Physicians Community for Responsible Medicine“, upravo se u tom dijelu tijela bol može primarno javiti kao mjesto na kojem se nakuplja plak. Bol je posljedica lošeg protoka krvi u tom dijelu tijela.

Malo jedete, a imate puno kila… Zbog kojih sve bolesti ne možete smršaviti i što učiniti?

5. Posljedica pušenja cigareta

Kemikalije u duhanu uništavaju strukturu krvnih žila i negativno utječu na rad srca. Te nastale štete mogu povećati rizik od razvoja ateroskleroze, prema riječima stručnjaka. Jedna od najboljih stvari koje možete napraviti za prevenciju zdravstvenih problema jest da prestanete pušiti.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo