Zdravlje

Zdravlje

5 supernamirnica protiv prehlade

Sezona je tople obuće, dekica, toplih čokolada i još toplijih čajeva… ali sezona je i prehlada.

Bez obzira koliko se čuvate od kašljeva, kihanja i šmrcanja drugih, vaš imunitet možda se ne može obraniti od napadanja. Sreća je što u ukusnim namirnicama možete pronaći sve potrebno što će vaš imunitet učiniti jakim i što će vas zaštiti čak i od sezonskih prehlada.

1. Losos

Losos je odličan izvor proteina, odnosno bjelančevina i omega-3 masnih kiselina. Bjelančevine sintentiziraju strukture imunog sustava, pa tako i kože, membrana, stanica i protutijela. Ukratko, one osiguravaju da se imunitet ima s čime boriti protiv virusa i bakterija, a savjetuje se konzumirati dva ili tri puta tjedno bilo koje masne ribe po 80 grama.

2. Grčki jogurt

Osim što je odličan izvor proteina, grčki jogurt također sadrži probiotike. Probiotici zaustavljaju rast loših bakterija i zato biste ih trebali uklopiti u dnevni plan prehrane.

3. Jaja

Jaja su bogat izvor vitamina, poput vitamin B skupine, i minerala, a uz to jedno jaje srednje veličine sadrži 6.8 grama proteina. Ono održava organizam snažan, a gradi i mišiće pa je odličan obrok i za one koji su ove zime odlučili i izgraditi svoje tijelo, ne samo imunitet.

Doznajte zašto je dobro uživati u jajima

4. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi izvor selenija i cinka, a 30 grama orašastih plodova dnevno dodatno će vas opskrbiti i omega-3 masnim kiselinama. Pogotovo u prehranu uvedite brazilske oraščiće, no pazite s doziranjem.

5. Paprika i tamnozeleno povrće

U paprici i tamnozelenom povrću, kao što je kelj, špinat, prokulice ili brokula, možete pronaći vitamin C koji je izuzetno važan u ovoj sezoni prehlade. Iako vas neće potpuno zaštiti, zasigurno će smanjiti vrijeme kada vas već zahvati. Također, nutricionisti savjetuju da ove namirnice ne tretirate pretjerano, već da ih što sirovije konzumirate.  

Svemogući B vitamini – znate li u kojim namirnicama ih ima najviše?

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo