Zdravlje

Zdravlje

8 najčešćih okidača glavobolje

Foto: shutterstock

Stres i prehlade nisu jedini uzročnici glavobolja. Čišćenje kuće i previše sna mogu također biti jedni od razloga.

Donosimo vam osam najčešćih razloga koji utječu na pojavu glavobolje

1. Opuštanje nakon stresa

Radite osam sati od ponedjeljak do petka i osjećate se dobro, ali što se dogodi kada se u subotu ujutro probudite s jakom glavoboljom? Pred kraj radnih obaveza napetost tijela se smanjuje, razina hormona stresa je u padu što uzrokuje brzo oslobađanje neurotransmitera koji šalju impulse krvim žilama da se sužavaju i zatim šire, a taj proces uzrokuje glavobolje. Izbjegavajte predugo spavanje tijekom vikenda jer ponekad više od osam sati sna može uzrokovati glavobolju.

2. Neizražena ljutnja

Kada ste ljuti vratni mišići i mišići glave su napeti što uzrokuje neugodan osjećaj zatezanja u području glave. Ovu su simptomi tenzijske glavobolje. Istraživači tvrde kako se 30-minutnom masažom vratih točaka poboljšava regulacija živčanog sustava kod pogođenih pacijenata.

3. Glavobolja nakon orgazma

U ovoj se situaciji mogu javiti dvije vrste glavobolja. Prva bi bila i najčešća, a javlja se nenadano tijekom orgazma ili nekoliko sekundi nakon njega. Bol je vrlo snažna – oni koji su je iskusili opisuju je kao jako probadanje u glavi. Drugi se tip boli javlja kao polagano nadolazeća nježna bol, koji zahvaća obje strane glave i koja se pojačava zajedno s jačanjem erotskog seksualnog uzbuđenja. Većina glavobolja traje vrlo kratko , ali ima ih koje traju i nekoliko sati.

4. Kosa podignuta u rep

Konjski rep mnogi koriste kao prirodan način za zatezanje lica, ali može uzrokovati glavobolju koja obično traje nekoliko sati. Nakon par sati nošenja čvrsto skupljenog repa može se pojaviti glavobolja zbog napetosti tjemena i tkiva. Isti efekt mogu imati i pletenice, uski šeširi, turbani i kopče za kosu.

5. Jaki mirisi

Sredstva za čišćenje i osvježivači zraka mogu sadržavati kemikalije koje utječu na pojavu glavobolje. Ako ste osjetljivi na mirise izbjegavajte teške parfeme, mirisne sapune, šampone i regeneratore jakog mirisa.

6. Konzumacija alkohola i cigareta

Zbog prekomjerne ili miješanja različitih vrsta alkoholnih pića dan poslije se može javiti mamurluk i glavobolja jer alkohol u organizmu potiče širenje krvnih žila, što izaziva glavobolju. Nikotin iz duhanskog dima uzrokuje stiskanje krvnih žila koje opskrbljuju mozak kisikom, što će također uzrokovati glavobolju. Želite li ju izbjeći, ne pretjerujte u alkoholu i cigaretama.

7. Nepravilno držanje

Ako ne pazite u kojem vam je položaju tijelo pri sjedenju i hodanju, napeti mišići u vratu, ramenima i leđima mogu uzrokovati glavobolju. Tipično, bol uzrokovana nepravilnim držanjem uzrokuje bol u području čela te ponekad i lica. Izbjegavajte dugo biti u jednom položaju, sjedite uspravno i redovno se razgibavajte.

8. Promjena vremena

Ako ste skloni glavoboljama, sivo nebo, vlaga u zraku, promjena temperatura te olujno vrijeme mogu uzrokovati bol u glavi.

Foto: shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo