Zdravlje

Zdravlje

Ako ste imali COVID, evo koliko vremena treba proći da se ponovno zarazite

Shutterstock

Uz nove varijante virusa dolaze i nova pravila o reinfekciji.

Trenutno nisu samo u rizičnoj skupini osobe koje nisu COVID imale, već se dosta govori i o ponovnoj infekciji koja ostaje razlog za zabrinutost. Ako ste bolest imali, to na žalost ne znači da ste zaštićeni od virusa, posebno jer djelovanje cjepiva slabi kako vrijeme prolazi. No koliko brzo možete ponovo dobiti bolest? Evo što kažu stručnjaci. 

Stručnjaci kažu kako je moguće da se svi opet zaraze

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi kako, iako postoji nekakva zaštita od prve bolesti, i dalje postoji šansa da ćete se ponovo zaraziti, i to ne mora značiti samo jednom. Prema pisanju New York Timesa, stručnjaci danas vjeruju da će se virus koji stoji iza bolesti ponašati kao drugi koronavirusi, što znači da može uzrokovati prehlade koje će mučiti ljude nekoliko puta u životu. 

Smatram od početka pandemije da će COVID postati neizbježna infekcija koju će svi dobiti nekoliko puta jer se tako ponašaju respiratorni virusi među ljudima, navodi Amesh Adalja, stručnjak za infektivne bolesti. 

Visoki tlak u vezi je i s nedostatkom vitamina D – kada se i kako određuje terapija?

Možete se zaraziti puno lakše nego prije 

CDC je često naglašavao kako se može čekati i do tri mjeseca na cjepivo nakon bolesti, jer je imunitet najjači upravo u tom razdoblju. Magazin The Lancet je objavio rezultate studije u kojima stoji da se ponovna infekcija može dogoditi upravo nakon što prođu ta tri mjeseca. 

No nova istraživanja otkrivaju zabrinutost oko te informacije pa je nova studija pokazala kako su neke osobe dobile COVID 20 dana nakon što su bolest preboljeli, a u pitanju je podvarijanta omicrona, BA.2. Danski stručnjaci su otkrili kako je oko 180 slučajeva ponovne infekcije zabilježeno vrlo brzo nakon prvotne infekcije. 

Nova infekcija može značiti blaže simptome bolesti 

To bi mogla biti dobra vijest, a upravo je spomenuta studija iz Danske otkrila kako se ponovna infekcija najčešće javlja kod mladih ljudi koji nisu cijepljeni, a nova infekcija ne rezultira ishodima kao što su bolničko liječenje i smrt. Prema podacima HZJZ-a u gradu Zagrebu je u srijedu zabilježeno  130 novooboljelih osoba, a broj potencijalno oporavljenih/ozdravljenih je 252.059, što je 25 osoba više, nego dan ranije. U bolnici od ove bolesti nije preminula niti jedna osoba.

To se poklapa s teorijom da imunitet od prethodne infekcije može pomoći kod sprečavanja ozbiljnih ishoda bolesti, čak i ako se ponovo zarazite, a tako tvrdi dr. Shane Crotty, virolog. 

“Vaš imunološki sustav ima razna oružja kojima će pokušati zaustaviti virus i njegov ulazak u organizam”, pojašnjava. Prema pisanju New York Timesa, druga i treća infekcija će biti vjerojatno blage i kratko će trajati. Studija je otkrila i kako oko 1300 slučajeva ponovne infekcije, niti jedna osoba nije hospitalizirana.

Ako ste napunili 50 godina, farmaceuti savjetuju da ove suplemente više ne uzimate

Ne postoji magično rješenje protiv nove infekcije, ali ako ste jednom bolest imali i niste cijepljeni, trebali biste to učiniti, posebno ako želite izbjeći ponovnu infekciju. Znanost je potvrdila da je imunitet stečen cijepljenjem puno jači od onog prirodnog koji je nastao nakon prve infekcije. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo