Zdravlje

Zdravlje

Ćiro Blažević na Spikaonici o alkoholu: “U životu nisam popio ni kap!”

Foto: Pixsell

Prva Spikaonica na temu “Ima li zabave bez alkohola?” održana je jučer u II. gimnaziji u Križanićevoj u Zagrebu. Spikaonice su učeničke debate koje organiziraju zagrebački Gradski ured za zdravstvo, Hrvatsko debatno društvo, portal Ordinacija.hr i Večernji list, kao dio projekta suzbijanja alkoholizma među mladima.

Učenici drugih razreda raspravljali su je li alkohol nužan da bi se uklopili među vršnjake. Uz grupe raspravljača školskog debatnog kluba, Spikaonici su prisustvovali i liječnici koji se bave prevencijom ovisnosti. Ambasador jučerašnje Spikaonice bio je proslavljeni trener Miroslav Ćiro Blažević koji je srednjoškolcima otkrio da u svoju 81 godinu nije popio ni kap alkohola.

“Moj je otac popio za pet generacija. Imao sam dojam da kasno dolazeći maltretira mamu. Kad sam imao 17 godina, htio se počastiti sa mnom, a ja sam mu iz inata kazao da u životu neću popiti ni kap alkohola”, kazao je Miroslav Ćiro Blažević.

Dr. Ivana Portolan Pajić, voditeljica odjela za zdravstvo Gradskog ureda za zdravstvo, upozorila je da je među šesnaestogodišnjacima 84% njih barem jednom pilo alkohol, 64% pilo je u posljednjih mjesec dana, a 43% ih je barem jednom bilo pijano.

Mamurluk, nesreće, tučnjave

“Pijanstvo, osim mamurluka ili prometnih nesreća, dovodi i do tučnjava. I stariji piju pa je društvo tolerantno prema pijenju mladih”, kazala je prim. dr. sc. Marina Kuzman iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo istaknuvši da je problem jer mladi ne popiju koju čašicu, već piju s ciljem da se napiju.

Bez obzira na istraživanja i Ćirino svjedočanstvo, učenici koji su pratili raspravu odlučili su da je grupa koja je zagovarala pijenje alkohola, ali ne i opijanje, imala bolje argumente.

Debatanti su zaključili da umjerena količina alkohola opušta i pomaže integraciji ljudi u društvo jer nisu svi ekstremno ekstrovertirani kao legendarni izbornik, no da je problem što mladi ne mogu dobro procijeniti granicu.

Nakon jučerašnje debate u II. gimnaziji u Križanićevoj, Spikaonica na temu “Ima li zabave bez alkohola?” održat će se u još pet zagrebačkih srednjih škola.

Velinka Buljan

Foto: Jurica Galoić/Pixsell     

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo