Ovo je stanje jako često, a evo koji ga simptomi otkrivaju
Sladoled, sir, kava s mlijekom… mnoga svakodnevna zadovoljstva u sebi sadrže mlijeko, pa kod nekih ljudi može donijeti neugodne simptome, umjesto uživanja.
Ako niste znali, oko 65 posto ljudi ne može podnijeti laktozu, točnije rečeno, probaviti ju. Kako se radi o uobičajenoj pojavi, pametno je znati koji ju simptomi otkrivaju pa čak i ako otkrijete da pizza i čokoladno mlijeko ne bi trebali biti dio svakodnevne prehrane.
Laktoza je šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima, a rastvara se u tijelu pomoću enzima. Laktaza je enzim koji je potreban za razgradnju mliječnog šećera laktoze a za njegovu proizvodnju su odgovorne stanice u malom crijevu. Kada ga tijelo ne proizvodi dovoljno, dolazi do nemogućnosti apsorpcije laktoze. Kada primijetite simptome znači da se radi o intoleranciji na laktozu.
Što ako se ne osjećate dobro nakon konzumacije mliječnih proizvoda?
Evo što kažu gastroenterolozi o simptomima intolerancije na laktozu i kako znati da je potrebno izbaciti mliječne proizvode iz prehrane.
10 namirnica koje vaša štitnjača jako voli, i dvije koje biste trebali izbjegavati
Koji su simptomi intolerancije na laktozu?
Obično se javljaju par sati nakon konzumacije mliječnih proizvoda, a uključuju:
- Bol u trbuhu
- Proljev
- Nadutost
- Mučninu
- Plinove
- „Kruljenje“ u želucu
- Povraćanje
Prva tri simptoma se najčešće javljaju, navodi Rabia de Latour, gastroenterolog i profesor na sveučilištu NY. No zašto se to događa? Stručnjaci tvrde da kada ta neprobavljena laktoza dođe do crijeva, bakterije koje tamo žive ju razgrađuju što stvara dodatnu tekućinu i plinove koje tijelo mora izbaciti van.
Kako si možete pomoći?
Liječnici mogu na razne načine dijagnosticirati ovaj problem, a dr. Latour dodaje kako će i pacijenti sami otkriti što im smeta i ako samo naglase da nakon svake popijene kave s mlijekom osjete spomenute simptome.
Ovo su jednostavni izvori proteina koje ignorirate, a ne biste trebali pogotovo ako želite smršaviti
Liječnik bi mogao zamoliti da vodite i dnevnik prehrane jer ćete tako osvijestiti što stvara neugodu u vašem trbuhu. Može se napraviti i gastroskopija kako bi se došlo do dijagnoze. Dobra je vijest da se ovo stanje lako kontrolira, a kako ste vjerojatno sami pretpostavili, potrebno je samo smanjiti unos namirnica koje sadrže mlijeko, a na sreću ne radi se o opasnom stanju, samo vrlo neugodnom.
A. A.
Foto: Shutterstock