Zdravlje

Zdravlje

Kako spriječiti alergiju na grinje?

Grinje se u stanu nalaze u jastucima, poplunima, tepisima i tapeciranom pokućstvu, a za razvoj im pogoduje temperatura od 22 do 33 stupnja i relativna vlaga od 70 do 90 posto. Ako ste i sami alergični na grinje, podsjećamo vas na osnovna pravila prevencije i zaštite od ove alergije.

Pročitajte ulomak iz knjige Alergije, autorice Eme Mušič, u izdanju Mozaik knjige, i saznajte više o alergiji na grinje.

Alergeni koji sadrže mikroskopski male grinje nalaze se u njihovom izmetu i sastavni su dio kućne prašinje. Uzrok su alergijskih reakcija. U kućnoj prašini nalaze se i plijesni, bakterije, pelud, tekstilna vlakna i optaci kože.

Što trebate znati o grinjama?

Grinje spadaju u rod pauka, a poznato je više vrsta. Razmnožavaju se jajašcima preko ličinki, a za razvoj im pogoduje temperatura od 22 do 33oC i relativna vlaga od 70 do 90 posto. Grinje se hrane ostacima kože, hrane i plijesnima. U stanu se nalaze u jastucima, poplunima, tepisima i tapeciranom pokućstvu, a nema ih u namještaju od kože i drva. Alergeni grinja nalaze se u njihovim mišićima i izmetima, a sve je to nevidljivo okom. Isušeni izmet inhaliramo i tako postajemo osjetljivi na njega.

Kod osoba s atopijom postoji mogućnost senzibilizacije i alergije ako u gramu kućne prašine ima od 100 do 500 grinja. Kod osoba koje su alergične na grinje postoji opasnost od teške alergijske reakcije, astmatičnog napada ili anafilaksije kada se nastani u novom prostoru. To može biti, npr. u hotelu, u okruženju drukčije klime, u kojoj su idealni uvjeti za razvoj određenih vrsta grinja. Ta osoba može pojesti ukusan obrok od plodova mora koji sadrže alergene slične alergenu grinja. Kod kuće se ponašamo preventivno, a na putovanjima to često zaboravimo, pa i zbog toga dolazi do alergijskih reakcija.

Alergija na grinje manifestira se kao alergijski rinitis ili astma. U novije vrijeme i trećina odraslih osoba s atopijskim dermatitisom ima alergiju na grinje. To treba uzeti u obzir pri preventivi. Ako je osjetljivost na grinje intenzivna, uspješna terapija može biti posebna imunoterapija.

Mjere prevencije alergije na grinje

  • Nabavite posteljinu i navlake koji ne propuštaju grinje. Pore u materijalu ne smiju biti veće od 0,5 mm. Navlake moraju propuštati vodu.
  • Spavaću sobu uredite tako da odstranite sve “lovce” prašine kao što su tepisi, zavjese, tapecirano pokućstvo, otvoreni ormari i plišane igračke.
  • Redovito koristite grijače za madrace, jer grinje ne podnose suhu toplinu. Barem svakih deset godina kupite novi madrac.
  • Spavaća soba mora biti suha, s manje od 50 posto vlage. Tijekom dana bi temperatura u njoj trebala iznositi 15oC.
  • U sobi ne smije biti ovlaživača zraka ni sobnih biljaka.
  • U spavaćoj sobi se nemojte češljati ni presvlačiti.
  • Posteljinu perite na temperaturi većoj od 60oC.
  • U stanu se ne smiju držati domaće životinje.
  • I tijekom godišnjeg odmora trebamo si omogućiti sobu bez grinja.
  • Ne smijete pušiti jer oštećenja sluznice otvaraju put alergenima.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo