Djeca s nedostatkom vitamina D su sklona su debljanju i nakupljanju sala u području trbuha.
Ako vaš mališan ne unosi
dovoljno sunčevog vitamina, postoji šansa da će se boriti s viškom kilograma,
pa čak i pretilosti. Do ovog su zaključka došli američki stručnjaci nakon
proučavanja gotovo 350 mališana starih između pet i 12 godina iz Kolumbije.
Djecu su pratili kroz
razdoblje od 30 mjeseci. Ukupno je deset posto patilo od nedostatka vitamina D,
dok je 46 posto imalo nedovoljne količine sunčevog vitamina u svom tijelu,
unatoč činjenici što je istraživanje provedeno u suptropskoj zemlji s velikim
brojem sunčanih dani u godini.
Stručnjaci Sveučilišta Michigan
su ustanovili kako su mališani s manjkom vitamina D imali najviše sala u
području trbuha, a isto tako su se brže debljali usporedno s djecom koja imaju
više vitamina D.
Iako se zna kako je
potreban za naše zdravlje, stručnjaci i dalje vode debate o tome kolika nam je količina
sunčevog vitamina zaista potrebna. U posljednjem istraživanju američki
stručnjaci izdvajaju kako je nedostatak ovog vitamina također povezan sa
sporijim rastom djevojčica, ali ne i dječaka.
“Iako i unos vitamina D
mogao biti povezan s ranom pretilosti, on je dio vrlo složene slike”,
tvrdi Eduardo Villamor, profesor pri Sveučilištu u Michiganu, a ujedno i
voditelj istraživanja.
Prethodna su
istraživanja pokazala kako povećanje unosa vitamina D putem određenih
namirnica, izlaganja suncu i dodataka prehrani može smanjiti stopu virusnih
infekcija kod školaraca.
Naše tijelo stvara vitamin D kada na koži osjeti
ultraljubičaste sunčeve zrake. U pravilu, liječnici preporučuju 15 minuta izloženosti suncu bez zaštite, no
točna količina sunca koja je potrebna određena je i nadmorskom visinom na kojoj
se nalazimo, godišnjem dobu (količina UV zračenja), pigmentaciji kože, pa čak i
vrsti zaštitne odjeće koju nosimo. Oko 90 posto sunčevog vitamina dobivamo ovim
putem. S druge strane, sunčev vitamin možemo
unijeti putem hrane ili dodataka prehrani. Namirnice bogate vitaminom D su losos, tuna, skuša, sardine, margarin,
jaje ili jetrica.
K. Horvat