Što dobijete kada losos umotate u lisnato tijesto? Saznajte, odnosno, okusite sami!
Losos glasi za jednu od najzdravijih riba, te ga je korisno što češće koristiti u prehrani. Ako ste k tome spremni isprobati neobične okuse, sljedeći recept je upravo za vas.
Potrebno vam je:
60 g maslaca
1 sitno nasjeckani luk
200 g šampinjona, nasjeckanih na ploške
sok od 1 limuna
200 g filea lososa, očišćenog od kostiju i narezanom na
komadiće
2 nasjeckana tvrdo kuhana jaja
2 žlice nasjeckanog (svježeg) kopra
3 žlice nasjeckanog (svježeg) peršina
1 šačica (185 g) kuhane smeđe riže
3 žlice slatkog vrhnja
paket od 375 g smrznutog lisnatog tijesta
1 umućeno jaje
Priprema:
1. Otopite
pola maslaca u tavi. Pristavite luk i pirjajte ga 5 minuta dok ne omekša,
ali ne smije potamniti. Dodajte gljive i kuhajte 5 minuta. Dodajte limunov
sok i zatim sadržaj izvadite iz tave.
2. Zagrijte
ostatak maslaca u tavi; dodajte losos, miješajte i pirjajte 2 minute.
Uklonite s vatre, malo ohladite i dodajte nasjeckano jaje, kopar, peršin
te sol i papar po ukusu. Lagano promiješajte i odložite. U zdjelici
promiješajte rižu i slatko vrhnje. Odložite.
3. Izvaljajte
pola tijesta na veličinu 15 x 25 cm. Ravno obrežite tijesto i sačuvajte
odrezane rubove, te stavite tijesto na nauljeni lim za pečenje.
4. Premažite
tijesto nadjevom, ali pritom ostavite prazan rub od 3 cm. Na tijesto
stavite pola riže, zatim smjesu lososa i jaja, pa smjesu s gljivama i
napokon ostatak riže. Rub tijesta premažite umućenim jajetom.
5. Izvaljajte
drugu polovinu tijesta na veličinu 20 x 30 cm i položite ga preko nadjeva.
Zalijepite rubove. Površinu pite zarežite na dva mjesta, ukrasite na dva
mjesta i stavite hladiti 30 minuta.
6. Zagrijte
pećnicu na 200oC. Premažite pitu jajetom i pecite 15 minuta. Smanjite na
180oC i pecite još 25-30 minuta dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Poslužite
s vrhnjem.
Dobar tek!
S.J.