Zdravlje

Zdravlje

Mogući uzroci trnaca u rukama i nogama

Trnci u rukama i nogama mogu nastati jer smo ih u čudnom položaju držali, pa dođe do zaustavljanja cirkulacije i osjećaja “mravaca”.

Od ovakvih se mravaca i trnaca brzo oporavi u nekoliko sekundi ili minuta, a čak se ne trebate niti kretati. Trnci u udovima spadaju pod probleme osjetilnog sustava pod nazivom parestezija, a osim trnaca i mravaca, pojavljuje se i osjećaj iglica, bockanja, žarenja i pečenja. 

No, što napraviti ako se trnci u udovima neprestano pojavljuju bez uzroka? Svakako je potrebno odmah posjetiti doktora i napraviti potpuni pregled kako bi se saznalo što je točan uzrok te kako bi se problem mogao liječiti.

Česti uzroci trnaca

  • Najčešći uzrok trnaca u udovima je problem s živcima, što može značiti da nešto pritišće živac, odnosno da je došlo do uklještenja ili da je živac ozlijeđen. Do uklještenja može doći zbog ozljede ili stresa, kao i zbog infekcija ili izloženosti otrovima.

  • Trnci nam mogu javljati da je narušen balans ili nema dovoljno vitamina i minerala u tijelu. Vitamini E, B1, B6, B12 važni su za normalno funkcioniranje živaca, a i premalo i previše istih može uzrokovati “mravce”.

  • Kod dijabetičara moguće je da je došlo do dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenja perifernih živaca, a uz nju se pojavljuje i bol, gubitak osjeta, kao i slabljenje mišića nogu. Osim toga, oboljeli se lakše ozlijeđuje, odnosno dolazi do lakšeg stvaranja otvorenih rana.

  • Autoimune bolesti mogu također biti krivci za “mravce”, no u ovom se slučaju trnci ne pojavljuju samo u rukama i nogama, već na bilo kojem dijelu tijela. Razlog tome je što bolest napada vlastite tjelesne stanice misleći da su one škodne za tijelo. 

  • “Mravci” mogu biti i posljedica infekcija, poput Lajmske bolesti, infekcije koja može nastati zbog ugriza krpelja, zatim zbog infekcije virusa herpes zoster i herpes simplex.

  • Alkoholizam je još jedan od uzročnika trnaca u rukama, a dolazi također zbog nedostatka vitamina ili zbog loših prehrambenih navika. Također, alkoholizam može dovesti do alkoholne neuropatije, odnosno oštete živčanog sustava zbog alkoholizma.

  • Ako ste u prošlosti imali ozljedu ili traumu, bez obzira na njenu težinu, moglo je doći do ozljede vratnog kralješka koji sada uzrokuje trnce u prstima.

Prije nego posjetite liječnika, budite sigurni da nosite udobnu obuću te pokušajte što manje sjediti prekriženih nogu. Naime, zbog konstantno istog načina sjedenja dolazi do loše cirkulacije. Također, trnci u prstima mogu biti i posljedica upale karpalnog tunela.

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo