Cijepljenje je oblik prevencije od gripe, no potrebno je i obratiti pažnju na navike u svakodnevnom životu. Za dobro funkcioniranje organizma i imunološkog sustava odgovorni smo na neki način i sami.
Uravnotežena prehrana,
redovita tjelesna aktivnost, primjerena higijena, dovoljno sna,
kontroliranje stresa i zdrav okoliš čimbenici su koji znatno utječu
na naše zdravlje i otpornost prema bolesti.
Što uvrstiti u svakodnevnu
prehranu?
Istraživanja su pokazala
pozitivan učinak pojedinih tvari na imunološki sustav, u smislu
bolje obrane organizma od mikroorganizma i kraćeg trajanja bolesti.
Ovdje se prvenstveno misli na antioksidante iz hrane. Polifenoli i
optimalan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina pomažu u
prevenciji upalnih procesa i podizanju imuniteta organizma.
Najpoželjnije namirnice su: brokula, jabuke, zeleni čaj, citrusno
voće, crvena paprika, kiseli kupus, crni grah, suho voće, đumbir,
žitarice, maslinovo i laneno ulje i masna riba (tuna, skuša,
haringa, srdela).
Što organizmu pružaju mineralo,
vitamini i masnih kiselina?
Vitamin C–
stimulira obrambeni sustav, jak je antioksidans, a tijekom bolesti
pojačano se troši. Veće količine nalazimo u agrumima, šipku,
kiviju, paprici, kupusu, krumpiru.
Vitamin A
-je važan za rad imunološkog sustava, ali i za održavanje funkcije
sluznica koje su prva linija obrane tijela od štetnih tvari. Vitamin
A zastupljen je u jetri, mlijeku i mliječnim proizvodima, maslacu,
žutanjku, ribi i mrkvi.
Vitamin D-na
specifičan način djeluje na imunološki sustav i povećava
stvaranje antimikrobnih peptida koji uništavaju staničnu stjenku
bakterija, virusa i gljivica u tijelu. Najviše ga ima u ribljem ulju
i mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, žumanjku i gljivama. Za
vrijeme zimskih mjeseci, kada smo manje izloženi sunčevom zračenju
važno je povećati unos vitamina D konzumacijom ovih namirnica.
Vitamin E
-je jedan od najjačih antioksidansa i najmoćniji u zaštiti
ovojnica stanica od oštećenja slobodnim radikalima pa višestruko
djeluje na cijeli organizam. Bogati izvor vitamina E su biljna ulja
posebno suncokretovo, sjemenke, bademi, kikiriki, jaja. Topiv je u
mastima, odnosno uljima.
Omega-3 i omega-6
masne kiseline – omega-3 i omega-6 su dvije od 59 poznatih
esencijalnih nutrijenata, što znači da se ne mogu sintetizirati u
tijelu. Potrebe organizma se zadovoljavaju unosom, odnosno hranom.
Omega 3 je u uskoj vezi s kontrolom upalnih procesa, zdravljem
kardiovaskularnog sustava, mijelinizacijom, alergijskim reakcijama,
kontrolom imunološkog odgovora i razinom hormona.
Probiotici
– znanstveno je dokazano da probiotici jačaju imunitet. Korisne
bakterije važni su čimbenici probavnog sustava koji sudjeluju u
obrambenim mehanizmima organizma, a na taj način i u prevencije
gripe.
Redovna tjelesna
aktivnost, higijena, dovoljno tekućine te izbjegavanje stresa
također odlićna su prevnetiva od gripe.
Ordinacija.hr
Izvor: Štampar.hr