Zdravlje

Zdravlje

Muči vas šum u uhu? Riješite ga se pomoću ovih prirodnih načina!

Tinitus ili šum u uhu neugodna je pojava koja može itekako naštetiti vašem sluhu. Najčešći su simptomi zujanje, zvonjava, siktanje, a javljaju se kao posljedica prevelikoj izloženosti buci ili, pak, nakon teške infekcije ili ozljede uha.

Konvencionalna medicina ne nudi učinkovit lijek za ovaj problem. Međutim, priroda često daje odgovore na pitanja koja nam se čine nerješiva. Tinitus možete ublažiti namirnicama ili zvučnom terapijom. Pogledajte kako!

Suplementi i hrana

Ginko biloba –  pospješuje dotok krvi u vaš vrat, glavu i mozak, a samim tim smanjuje mogućnost upale jer kapilare koje okružuju uho su, zahvaljujući ovoj biljci, itekako dobro prokrvljene. Uzimanje ginka ne rješava problem tinitusa u rekordnom roku, ali u svakom slučaju može biti od velike pomoći, posebice ako se uzima u kombinaciji s drugim pripravcima.

Ako se bavite nekim poslom u kojem je izloženost buci svakodnevica, svakako koristite ginko kako biste prevenirali šum u uhu.

Koenzim Q10 – kralj među enzimima! Istraživanja su pokazala kako se koenzim Q10 pokazao i više nego djelotvoran kod osoba koje su imale problema sa šumom u uhu. Jasno, svačije se stanje treba individualno tretirati, ali kod većine je ljudi uočena redukcija neugodnih i iritantnih zvukova u uhu. Koenzim Q10 možete uzimati ili u obliku suplementa ili putem prirodnih izvora kao što su skuša, srdele, losos, kikiriki, špinat i sl.

Namirnica koju biste svakako trebali izbjegavati je – sol! Naime, pretjerana količina soli povećava krvni tlak čime će protok krvi do vaše glave i ušiju – oslabiti što dalje može značiti ovu neugodnu pojavu. Stoga, unos soli biste trebali svakako smanjiti, a posebice ako vas muči šum u uhu.

Šumi vam u ušima? Škljocaju vam koljena? Evo što znače zvukovi iz tijela!

Zvučna terapija

Okružite se opuštajućom glazbom. Naravno, nemojte se izlagati pretjerano glasnoj glazbi. Zvučna terapija više podrazumijeva tzv. bijelu buku koju možete proizvesti, primjerice, zvukom fena.

Feng shui glazba je također djelotvorna. Možete si pustiti takvu ili sličnu glazbu kada krenete na spavanje kako biste neutralizirali zvukove koji vam se stvaraju u uhu.

Hrvatska aplikacija TinnitusOFF rješava problem šuma u uhu!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo