Ne možete spavati? Izbjegavajte 8 namirnica koje vas drže budnima noću

Suho voće

Izbjegavati bi trebali sve namirnice koje izazivaju probavne smetnje, ali i one koje podižu temperaturu tijela i koje je teško probaviti.

Nesanica može biti posljedica plavog svjetla ekrana, unutarnjih briga, kasne večere, navodi eatthis.com, no nesanicu može uzrokovati i odabir ključnih namirnica. 

8 simptoma koji upućuju na čir na želucu

1. Čokolada

"Čokolada je prikriveni izvor kofeina", tvrdi dijetetičarka Lisa Hayim te navodi kako kofein iz tog izvora povećava uzbuđenje, a umanjuje mogućnost dubljeg sna. 

2. Alkohol

Dijetetičarka Mitzi Dulan ističe kako su istraživanja pokazala kako će ispijanje alkohola prije sna rezultirati u češćim buđenjima, a samim time i u smanjenoj kvaliteti sna. 

Alkohol dovodi i do hrkanja jer opušta mišiće tijela, navodi.

3. Masna hrana

Osim što je teže probavljiva, ovakva hrana uzrokuje nadutost i probavne smetnje koje će u konačnici naštetiti kvalitetnom snu, smatra dijetetičarka Lyssie Lakatos.

4. Suho voće

Visoki udio vlakana, a mala količina vode, ovo voće čini opasnom namirnicom po san.

Nutricionistica Lisa DeFazio navodi kako izazivaju plinove i grčeve te savjetuje da ih izbjegavate ujutro jednako kao što bi ih trebali izbjegavati i navečer.

STOP bolovima u želucu! Liječite na vrijeme i spriječite ozbiljnije bolesti

5. Ljuta hrana

Ovakve namirnice uzrokovat će žgaravicu, navodi dijetetičarka Erin Palinski-Wade.

Osim toga, povećat će temperaturu tijela što je u direktnoj opresiji sa stanjem tijela prije sna kada se temperatura tijela smanjuje, zaključuje.

6. Pepermint

Zbog toga što izaziva žgaravicu, pepermint nije dobra namirnica za konzumaciju prije sna. 

7. Šećer

Konzumacija hrane bogate šećerom trenutno će podići razinu šećera u krvi koja će se potom brzo strmoglaviti, navodi DeFazio.

Jedna takva namirnica kukuruzne su pahuljice. 

8. Pizza

Kombinacija masti iz sira te kiseline iz umaka od rajčice, ovaj obrok čini štetnim po kvalitetan san, kazala je Palinski-Wade.

S druge strane, kisele namirnice mogu izazvali refluks koji će, čak i ako nemate probleme sa žgaravicom, držati vas budnima.

Na isti način funkcionira i kečap.

9. Luk

"Luk može uzrokovati plinove zbog koji će nastati pritisak u trbuhu", tvrdi Hayim. Naposljetku, i istraživanja su pokazala kako luk potiče dugoročni refluks kod osoba koje se već bore sa žgaravicom.

Pripremite smoothie koji čuva zdravlje crijeva

M.V.

Foto: Shutterstock

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!