Zdravlje

Zdravlje

Nedostaje vam magnezija? Nadoknaditi ga možete i putem kože

Shutterstock

Transdermalan unos magnezija kroz kožu je novi način primjene ovog suplementa, koji je i vrlo jednostavan i učinkovit, a i pristupačan.

Obzirom najnovija istraživanja govore kako je sve manje magnezija u namirnicama, idealan je način za unos ovog minerala u organizam. Ovaj način primjene magnezija je idealan i za osobe koje pate od manjka, a ne mogu podnijeti oralnu primjenu.

Magnezij je jedan od ključnih minerala za funkcioniranje našeg organizma, pogotovo za ključne tjelesne sustave – rad srca i mišića, kao i za zdravlje živčanog sustava, ali naravno i za zdravlje i ljepotu kože. Istraživanja stalno potvrđuju kako upravo ovaj mineral igra veliku ulogu kada je u pitanju koža lica, pa će tako umiriti crvenilo kože, pomoći ako imate akne, riješiti kožu nečistoća i umornog izgleda.

Sve je manje magnezija u namirnicama

U zadnjih se 50 godina sadržaj magnezija u 72 namirnice smanjio za čak 21 posto, a za ovaj dramatičan pad odgovorne su određene agronomske tehnike uzgoja hrane kao i različiti okolišni čimbenici uključujući i globalno zatopljenje. Deficit magnezija u prehrani može se nadoknaditi unosom magnezija u obliku dodatka prehrani, no i kod oralnog unosa postoje određeni izazovi. Određeni oblici magnezija u dodacima prehrani imaju slabu apsorpciju, a gotovo svi oblici magnezija u dodacima prehrani imaju laksativan učinak u crijevima. Na sreću, novost je ta da magnezij možemo uspješno unositi u organizam kroz kožu, pišu stručnjaci na portalu Vitamini.hr, a evo što kažu o unosu magnezija kroz kožu.

Značajan porast razine magnezija ako se unosi putem kože

Pregledom stručne literature može se ustanoviti kako transdermalna primjena magnezija nije puno istraživana, međutim, do sada objavljeni rezultati nekoliko znanstvenih istraživanja djeluju izuzetno obećavajuće. U pilot istraživanju provedenom 2014. godine na američkom Sveučilištu Hertfordshire sudjelovalo je 25 zdravih odraslih ispitanika. Ispitivala se transdermalna apsorpcija magnezija, a ispitanici su podijeljeni u dvije skupine od kojih je jedna skupina svakodnevno nanosila kremu s magnezijem (56 mg), dok je druga, kontrolna skupina nanosila kremu bez dodatka magnezija. Istraživači su uzeli uzorke krvi i urina ispitanika, na početku ispitivanja te nakon 14 dana, te su ispitanici vodili dnevnik prehrane u trajanju od četiri dana. Ukupno su 24 ispitanika završila ispitivanje. Najvjerojatnije uslijed malog broja ispitanika, rezultati nisu bili statistički značajni, međutim, zabilježen je klinički značajan porast razine magnezija u serumu u skupini koja je nanosila kremu s magnezijem, a porast razine magnezija zabilježen je i u urinu. Naime, zabilježeni porast od 0,07 mmol/l u serumu značajan je utoliko što se taj porast oralnim unosom očekuje nakon nekoliko mjeseci primjene magnezija u obliku dodatka prehrani.

U kojoj dobi dolazi do manjka esencijalnih nutrijenata i kojih točno?

Usporedbe radi, studija Zhanga i suradnika pokazala je kako je kod oralnog unosa magnezija, za povećanje razine magnezija u serumu za 0,05 mmol/l potrebna primjena doza viših od 300 mg/dan u trajanju duljem od dva mjeseca. Svakako je zanimljiv još jedan podatak dobiven ovim pilot istraživanjem, izuzmu li se ispitanici koji su se bavili sportom, porast magnezija u serumu još je viši. Naime, valja uzeti u obzir kako je magnezij potreban za samu tjelovježbu te da je moguće da se apsorbirani magnezij iz kreme u organizmu sportaša koristi za nadoknadu potrošenog magnezija tjelovježbom te se realna apsorpcija magnezija putem kože ne očitava tako jasno u serumu ispitanika sportaša kao kod ispitanika koji se tijekom istraživanja nisu bavili sportom. Da je podizanje razine za 0,07 mmol/l transdermalnim putem nakon samo 14 dana primjene niske doze magnezija klinički značajan podatak dokazuje i meta-analiza autora Del Gobbo i suradnika iz 2013. godine.

Analiza kose potvrđuje učinkovitost

Učinkovitost i praktičnost primjene magnezija u spreju potvrdilo je istraživanje Watkins i suradnika objavljeno 2010. godine u Velikoj Britaniji. U istraživanju je sudjelovalo devet ispitanika koji su tijekom 12 tjedana svakodnevno primjenjivali 20 potisaka (ukupno 400 mg magnezij klorida dnevno) i uz to provodili 20-minutne kupke za stopala s magnezijevim solima dva puta tjedno. Autori istraživanja odabrali su kosu kao indikator izloženosti mineralima. Analiza kose ispitanika pokazala je kako je sedam ispitanika imalo nisku razinu staničnog magnezija prije početka istraživanja, a nakon 12 tjedana primjene magnezija transdermalnim putem, razina magnezija kod ispitanika prosječno je porasla za 59,7%.

Magnezijeve kupke za zdravu i lijepu kožu

Za razliku od gastrointestinalnog epitela, čija je glavna funkcija apsorpcija, primarna funkcija kože je ona barijerna koja u normalnim uvjetima ograničava apsorpciju egzogenih kemikalija u organizam. Unatoč ograničenom apsorpcijskom kapacitetu zdrave kože, čini se kako magnezij ipak prodire kroz kožu. Najbogatiji izvor biološki dostupnog magnezija je Mrtvo more koje je od biblijskih vremena poznato po svojoj ljekovitosti. Prolazak elektrolita kroz kožu uslijed kupanja u Mrtvom moru ili u simuliranim slanim kupkama mjeren je i potvrđen kod zdravih osoba i osoba s kožnim oboljenjima odnosno psorijazom, a kod životinja, apsorpcija magnezija dokazana je korištenjem radioaktivnih izotopa. Sudeći prema dosadašnjim saznanjima o transdermalnoj primjeni magnezija čini se kako magnezij može prodrijeti do limfnog sustava ispod dermisa i ući u cirkulaciju, zaobilazeći gastrointestinalni sustav povisiti razinu magnezija u serumu. Imajući u vidu sporo povećanje magnezija u organizmu kod oralnog unosa, transdermalna primjena u spreju ili kupkama nameće se kao idealno komplementarno rješenje.

Magnezij je prijatelj dobrog sna bez kojeg nema lijepe i zdrave kože

“Mnoge osobe pate od nedostatka magnezija, a upravo će posljedice najčešće iskusiti tijekom noći kada neće moći zaspati radi bolova u mišićima, točnije ujutro kada se probude umorni. Mišići se odjednom počinju grčiti, listovi postanu tvrdi kao kamen i izrazito bolni, a nerijetko se grčenje širi i na stopalo. Bol je tako jaka da se osoba naglo budi. Činjenica da do grčeva najčešće dolazi noću proizlazi iz prirodne oscilacije razine magnezija u tijelu. Preparate magnezija najbolje je uzimati uvečer kako bi se spriječio pad razine magnezija u ranim jutarnjim satima. Tako omogućava se učinkovita noćna zaštita i sprječava pojava bolnih grčeva u listovima, uz miran san. Magnezijev klorid može biti i sastavni dio kupki za opuštanje, te može poslužiti prilikom izrade šumećih kuglica. Magnezij dokazano doprinosi normalnom funkcioniranju živčanog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti”, pojasnio je Tomislav Živko mag.pharm.dipl.ing.agr.

Što se događa u tijelu ako svaki dan uzimate vitamin C?

Napravite sami kremu s magnezijem

Postoje ulja u spreju za kožu koja sadrže magnezij, no ako vam takvi proizvodi nisu dragi, lako je pripremiti kremu koja ga sadrži i koja se lako nanosi te se brzo upija. Oni koji ju koriste kažu da bolje spavaju i da se bude odmorniji. Prema podacima koje nudi autorica recepta, Krissy Ballinger, vlasnica istoimenog portala, nećete požaliti što ste odvojili malo vremena za pripremu ove kreme.

Količina koju ćete dobiti je 330 g, a za pripremu je potrebno 10 minuta.

Potrebni sastojci:

• 80 g magnezijevih pahuljica

• 30 g tople vode

• 50 g baznog ulja

• 70 g kokosovog ulja

• 40 g shea maslaca

• 30 g kuglica od pčelinjeg voska

• 20 g ulja noćurka

• 10 g ulja koje sadrži vitamin E

• 30 kapi esencijalnog ulja po izboru

Priprema:

  1. U posudu stavite vodu i magnezijeve pahuljice, miješajte dok se ne otope te stavite na stranu
  2. U drugu posudu dodajte kokosovo ulje, bazno ulje, shea maslac i vosak te miješajte na laganoj vatri dok se ne otope.
  3. Maknite s vatre i dodajte sve ostale sastoje te pomiješajte da se povežu.
  4. Stavite u hladnjak da se ohladi
  5. Kada je hladna, mikserom sve miješajte dok se ne pretvori u laganu smjesu
  6. Premjestite u posude po želji
  7. Koristite poput svake druge kreme, na licu i cijelom tijelu. Ako vas bole mišići, kremu utrljate na bolno mjesto.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo