Zdravlje

Zdravlje

Oboljeli od Parkinsonove bolesti imaju nedostatak vitamina D

Osobe koje su nedavno oboljele od Parkinsonove bolesti također pate od nedostatka sunčevog vitamina.

Vitamin D (kalciferol) se često svrstava među vitamine, no ispravnije bi bilo reći da se radi o hormonu koji regulira mnoge fiziološke procese.

Manjak sunčevog ili antirahitičnog vitamina, kako se još vitamin D naziva, povezan je s raznim kliničkim poremećajima i kroničnim bolestima, uključujući manjak ravnoteže, oslabljene mišiće, promjene raspoloženja i kognitivno nefunkcioniranje ili autoimune bolesti (multipla skleroza), pa čak i određene oblike raka.

Nedavno su američki stručnjaci ustanovili kako je nedostatak ovog vitamina češći kod osoba s Parkinsonovom bolesti nego kod zdravih pojedinaca.

Istraživači Medicinskog fakulteta Emory iz Atlante su promatrali razinu ovog vitamina kod neliječenih pacijenata s Parkinsonovom bolesti i zaključili kako je njegov nedostatak bio prisutan kod 69 posto pacijenata na početku istraživanja, prije nego što su pacijenti trebali terapiju za svoje simptome, a manjak je zamijećen kod 26 posto ispitanika. Na kraju istraživanja razina vitamina D se popela na 52 posto kod skupine koja je patila od nedostatka i na sedam posto kod onih koji su imali manjak vitamina D.

“Suprotno našim očekivanjima da će se razina vitamina D smanjiti s vremenom zbog neaktivnosti povezane s bolešću i smanjene izloženosti suncu, razina vitamina D se povećala. ovo otkriće ide u korak s mogućnošću da je dugoročni nedostatak prisutan prije kliničke manifestacije Parkinsonove bolesti i možda ima ulogu u patogenezi te bolesti”, tvrdi voditeljica istraživanja dr. Marian Evatt.

Vitamin D se u tijelu može sintetizirati u koži pod utjecajem ultraljubičastih zraka iz provitamina te se može unositi hranom. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, žumanjku ili gljivama.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo