Zdravlje

Zdravlje

Ovi su napici povezani s gubitkom kose kod muškaraca – evo što trebate znati

Shutterstock

Gubitak kose može utjecati i na mentalno zdravlje, bez obzira koji uzrok bio.

Iako stres i godine mogu biti uzrok ispadanja kose, ponekad i ono što jedemo može imati utjecaj. Ako tanjur napunite cjelovitim, zdravim namirnica, sigruno ćete čuvati zdravlje a možda i potaknuti rast kose. 

Poveznica između zaslađenih napitaka i gubitka kose 

Brojne su studije pokazale kako prehrana u kojoj uživamo može imati negativan utjecaj na gubitak kose kod muškaraca, dok je jedna studija otkrila kako mediteranska prehrana, može pomoći kod smanjena te pojave. Zapadnjačka prehrana se često sastoji od zaslađenih napitaka, a u Americi ih konzumira oko 49 posto odraslog stanovništva. Ne radi se tu samo o gaziranim napicima već o sokovima kojima se dodaje šećer, pa i zaslađenom mlijeku, čaju i kavi. 

Kako bi se došlo do konkretnijih podataka, nova se studija bavila pitanjem poveznice između zaslađenih napitaka i gubitka kose, a znanstvenici su je proveli na sveučilišta u Pekingu. Sudjelovalo je 1000 muškaraca koji su pili između 1 i 3 litre zaslađenih napitaka svaki tjedan. 

Ova 4 preparata dermatolozi nikada ne bi stavili na kožu, ali jedan uvijek koriste

Što su otkrili rezultati? 

Oni koji su konzumirali više od jednog zaslađenog napitka u danu su imali i 42 posto veći rizik od gubitka kose, u usporedbi s onima koji ih nisu pili. Izdvojili su kao posebno loš napitak mlijeko s umjetnim zaslađivačem i gusti sok od voća kao potencijalno rizične faktor .Studija je potvrdila i kako anksioznost može doprinijeti bržem gubitku kose, što je dokazano i za žene. Isto tako treba naglasiti kako se ova studija bavila samo tim pitanjem kod muškaraca, pa se ne može reći da se ovi podaci ne odnose i na žene, samo takvo istraživanje još nije provedeno. 

Gubite kosu radi stresa? Ne brinite, postoje tri jednostavna rješenja kako tome stati na kraj

Što možete učiniti? 

Možemo zaključiti da ako ste poželjeli naručiti kavu sa šećerom i šlagom uz što planirate i čašu soka s dodanim šećerom, možda biste trebali odabrati nešto što sadrži prirodne šećere. Naravno da se neće ništa dogoditi ako ponekad popijete neki od ovih napitaka, ali ako od toga stvorite naviku, možda biste ju trebali mijenjati ako ste zabrinuti radi gubitka kose. 

Konzumacija svježeg bilja, povrća i voća koji su zvijezde mediteranske prehrane, mogu rizik umanjiti. Ako vas zabrinjava gubitak kose, uključiti morate i druge faktore koji mogu imati utjecaj, kao što je manjak sna, previše stresa i disbalans hormona. Kod svakog je okidač drugačiji, prehrana je važna u nekim slučajevima. Ako želite poduzeti dodatne korake, razmislite o unosu vitamina ili korištenju seruma za kosu. 

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo