Zdravlje

Zdravlje

Poboljšajte pamćenje uz 3 jednostavna mentalna trika

Shutterstock

Kada uđete u srednju dob normalno je da se ne možete sjetiti onoga što ste htjeli reći.

No, na sreću, postoje tehnike koje će vam pomoći da kažete ono “što vam je na vrhu jezika”, a za oprah.com otkriva ih dr. Gary Small koji smatra kako naša sjećanja “žive u četvrtima u mozgu”. Primjerice, ako se ne možete sjetiti imena autora, pokušajte misliti na druge knjige istog autora jer “susjedna” memorija može potaknuti onu drugu koju tražite.

Može li se spriječiti demencija?

Lista namirnica

Stvorite mentalnu sliku koja povezuje sve zajedno. Primjerice, ako trebate jaja, tjesteninu i brokulu, vizualizirajte kako razbijeno jaje pada na tjesteninu omotanu oko brokule.

Dnevni planovi

Kako biste povećali svoju memoriju, svako jutro napravite pregled dana u isto vrijeme i na istom mjestu, primjerice, dok pijete kavu. Budite što je moguće detaljniji: treba li vam taj dan neki važan dokument, odjeća za teretanu i slično. Te stvari pripremite da vam budu pri ruci. Za nekoliko dana ovo će vam prerasti u naviku.

10 savjeta za komuniciranje s osobom s demencijom

Pamćenje imena

Mozak koji stari manje je sposoban koncentrirati se u zbunjujućem okruženju, kaže dr. Small. Zato pokušajte s tehnikom fokusiranja i smještanja stvari u okvire. Kada se upoznajete s nekime, fokusirajte se i stvorite pamtljivu mentalnu sliku, primjerice Ivan koji pije kavu ili Katarina s mačkom na glavi.

“Većina ljudi s problemima pamćenja teško pamti imena. No, ako imane napravite smislenima, možete ih i zapamtiti”, smatra dr. Small.

Evo što se događa s vašim mozgom kada naučite nešto novo

M. P.

Foto: Ordinacija.hr
 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo