Zdravlje

Zdravlje

Prepoznajte neugodne simptome atopijskog dermatitisa, ali i naučite si olakšati

Atopijski dermatitis je kožna bolest koja uzrokuje suhu, ljuskavu i crvenu kožu, praćenu svrbežom.

Može se pojaviti kod novorođenčadi, djece i odraslih. Liječi se primjenom specifičnih terapijskih protokola.  Kronična narav bolesti, kao i činjenica da se manifestira na koži, može biti izvor stresa za bolesnika i njegovu obitelj, pogotovo ako se radi o djetetu.

Prepoznajte simptome

Kod odraslih osoba promjene na koži pojavljuju se na pregibima laktova i koljena te gležnjevima, dlanovima, na vratu, poglavito zatiljku, vjeđama, čelu i licu. Češanje dovodi do otvorenih rana pa se tako otvara put ulasku bakterija i nastanku različitih infekcija. Glavno zbivanje smješteno je u najpovršnijem sloju kože, koji se zove rožnati sloj. Poremećaj njegove strukture, manjak lipida, odnosno proteina, dovodi do poremećaja zaštitne kožne barijere. S jedne strane, oštećena kožna barijera ne čuva vodu u koži pa se koža isušuje, a s druge alergeni prodiru u dublje slojeve kože te nastaju senzibilizacija i alergijska reakcija. Upravo iz tog razloga obnova oštećene kožne barijere osnova je terapije atopijskog dermatitisa.

15 namirnica koje najzdravije žene na svijetu jedu svaki dan

Primarne simptome atopijskog dermatisisa, koji se manifestiraju kao promjene na koži praćene svrbežom i boli, često prate i sekundarne tegobe u vidu psihičkih smetnji, kao što su problemi sa spavanjem, izolacija, depresija i/ili anksioznost i smanjena radna produktivnost. Medicinska istraživanja pokazuju da većina osoba s umjerenim do teškim atopijskim dermatitisom navode simptome depresije i/ili tjeskobe. Uzročni aspekt atopijskog dermatitisa izrazito je kompleksan i još uvijek u potpunosti nejasan. Nastaje kao rezultat nasljedne sklonosti i djelovanja okolišnih čimbenika.

“Posebice je važno ublažavanje suhoće kože kao svakodnevni i trajan terapijski postupak. “, pojasnio je prim. mr. sc. dr. Pavičić Željko, specijalist dermatovenerolog“

Kako poboljšati kvalitetu života?

Zbog svih tih razloga, jako je važno da osoba s atopijskim dermatitisom tretiranju bolesti pristupi cjelovito, što podrazumijeva redovitu njegu kože, pravilnu prehranu, izbjegavanje odjeće i agresivnih deterdženata koji bi mogli potaknuti ili pogoršati upalne promjene na koži. Kožu treba održavati kupkama u mlakoj vodi i mazati emolijansima koji će je održavati mekanom i vlažnom. Jednako tako, oboljeli treba podršku i razumijevanje od okoline, pomoć u prilagodbi načina života i njezi kože te odgovarajuću psihološku pomoć kako bi osoba prevladala osjećaj srama i frustracije zbog upala. Ukoliko ste primijetili neke od navedenih simptoma obratite se liječniku opće medicine ili dermatologu. Iznimno je važno da liječnik postavi ispravnu dijagnozu i uputi vas u daljnje korake liječenja.

Vježbanje po dobi: Kako trenirati ako vam je 20, 30, 40 ili 50 godina? Razlike su ogromne

Svjetski dan atopijskog dermatitisa obilježava se 14. rujna u svrhu promicanja svijesti o ovoj bolesti. Ove godine dan obilježavamo uz virtualnu panel raspravu o multidisciplinarnom pristupu u liječenju atopijskog dermatitisa uživo na Youtube kanalu i Facebook stranici Virtualne ordinacije (www.virtualna-ordinacija.com).

Raspravu pod nazivom “Izazovi liječenja atopijskog dermatitisa” pogledajte u utorak 14. rujna 2021. godine u 17 i 30 sati na društvenim mrežama Virtualne ordinacije – sveobuhvatnog zdravstvenog portala. Sudionice panel rasprave su: prim.dr.sc. Nives Pustišek, subspec. pedijatrijske dermatologije iz Klinike za dječje bolesti Zagreb; dr.sc. Iva Dediol, spec. dermatologije i venerologije iz KBC Sestre milosrdnice i dr.sc. Helena Jerković, spec. kliničke psihologije iz KBC Sestre milosrdnice. Razgovarat će o izazovima liječenja atopijskog dermatitisa te najčešćim brigama bolesnika.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo