Zdravlje

Zdravlje

Pronašli ste krpelja u stanu? Odmah poduzmite ovih 7 koraka!

Shutterstock

Krpelj u vašem domu u najmanju ruku je uznemirujući prizor. Podrazumijeva se da ćete ga odmah izbaciti iz kuće, ali imajte na umu još neke važne stvari.

Kako spriječiti ubod krpelja?

1. Pregledajte sebe i sve članove obitelji

U želji da provedete prekrasan dan u prirodi poduzeli ste sve mjere predostrožnosti (odjeća dugih rukava, repelenti, zaštita za kućnog ljubimca…), ali povratak u obiteljsko gnijezdo ne znači da je opasnost prošla. Koliko god da ste bili oprezni, postoji mogućnost da je krpelj pronašao put do vaše kuće.

Po povratku kući provjerite kosu svih članova obitelji i krzno ljubimca. Također, detaljno pregledajte njegove šapice (ne zaporavite pogledati između prstiju), unutrašnjost ušiju, njušku i vrat. Imate li mačku koja slobodno šeće dvorištem? Pregledajte je svaki put kad se vrati iz šetnje!

2. Popravite i zabrtvite sve pukotine i šupljine

Većinu krpelja ne zanima ulazak u naš životni prostor. Međutim, smeđi pseći krpelj može se uvući u zatvoreni prostor kroz malene pukotine i udubine u kućama koje nisu dboro održavane. Ako se to dogodi i krpelji počnu lijegati jajašca, mogli biste se naći u velikom problemu. To je još jedan dobar razlog da budete pažljivi i ustrajni u naporima da zapečatite sve pukotine i otvore na vanjskim dijelovima kuće.

Koje bolesti prenose krpelji i kako ih skinuti?

3. Redovito tretirajte kućne ljubimce

Sredstva protiv krpelja imaju precizne upute za nanošenje i rok trajanja kojeg se trebate pridržavati. Ukoliko ne vodite računa o tome, vaš ljubimac lako može postati meta ovih nametnika, a opasnost tada prijeti i vama.

4. Živite li u kući, vodite brigu o vrtu

Da biste držali krpelje podalje od svog doma, morate ih držati i podalje od vrta i dvorišta.

Kosite redovito travu (neka ne bude viša od 7,5 centimetara), držite pod kontrolom zelene grmove, čupajte redovito korov te skupljate otpalo lišće i drugi biljni otpad koji vam se nakuplja u dvorištu. Također, uklonite gusto posađene gredice u samoj blizini kuće.

5. Usisavajte često i temeljito

Ugledate li krpelja u stanu, pokupite ga usisavačem. Uređaj neće samo usisati krpelja kojeg vidite već i one koji se nalaze u različitim fazama razvoja i nisu vam vidljivi na prvu. Redovito usisavajte dijelove stana kojima se najviše kreću vaši ljubimci te tepihe, prostirke i namještaj.

6. Raspršite dijatomejsku zemlju (DZ)

Prema Veronskoj komisiji za okoliš, dijatomejska zemlja sigurna je alternativa bornoj kiselini koja je, ako se guta, otrovna! Pospite DZ po tepihu te po kutovima svih podova koji nisu prekriveni tepisima. Ostavite da djeluje tjedan dana.

DE se sastoji od sićušnih fosiliziranih vodenih organizama koji probijaju vanjski sloj krpelja dok puze po finom prahu i isušuju ih bez korištenja otrovnih pesticida.

7. Prije pranja, ubacite odjeću u sušilicu

Po povratku iz prirode, odmah skinite odjeću i bacite je najprije u sušilicu. Ovo će isušiti i ubiti sve krpelje koji se nalaze na odjeći. Ostavite odjeću u sušilici na visokoj temperaturi na 15 minuta, a zatim je operite.

10 banalnih pogrešaka koje radite s krpeljima, a mogu vas koštati zdravlja

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo