Muškarci koji u prosjeku jedu pola porcije sojinih prerađevina dnevno imaju manji broj spermija nego oni koji uopće ne jedu soju. Veza je naglašeno jaka kod pretilih muškaraca.
Ovo je najveća studija koja
se pozabavila vezom između kvalitete sjemena i biljnih estrogena (sastavnice
biljaka koje se ponašaju poput hormona estrogena). Muškarci koji su jeli sojine
prerađevine imali su 41 milijun spermija po mililitru manje nego oni koji uopće
nisu konzumirali soju. Normalni broj spermija jest između 80 i 120 milijuna po
mililitru sjemene tekućine.
Znanstvenici Harvardske škole za javno zdravstvo analizirali
su konzumaciju 15 vrsti sojinih prerađevina u 99 muškaraca. Hrana u pitanju
uključuje tofu, sojine kobasice, slaninu, hamburgere, mljeveno meso, mlijeko,
sir, jogurt, sladoled i sl.
“Rezultati upućuju kako
su muškarci koji imaju normalan ili visok broj spermija podložniji sojinim
prerađevinama nego muškarci s niskim brojem spermija”, rekao je voditelj
istraživanja, doktor Jorge Chavarro.
On nagađa kako pojačana
estrogena aktivnost ima negativne utjecaje na proizvodnju spermija jer se
miješa s ostalim hormonalnim signalima. Rezultati su očigledniji kod pretilih
muškaraca (72 posto) jer njihova tijela proizvode veće količine estrogena nego
mršavi muškarci.
K. Horvat