Zdravlje

Zdravlje

Rad nakon kraja radnog vremena opasan za zdravlje!

Provjeravate li poslovnu e-poštu kod kuće?

U današnjem je poslovnom okruženju važno biti dostupan – pa čak i kada naše službeno radno vrijeme završi. U nekim profesijama ne postoji radno vrijeme, tvde poslodavci, no takav stav može ozbiljno naštetiti zdravlju njihovih zaposlenika – pokazali su njemački istraživači.

Odgovarate li na šefove pozive kod kuće?

Naime, od 57.000 ispitanika, čak polovica zna raditi i kad dođe doma, a to se može negativno odraziti na njihovo zdravlje. Tako su istraživači Društva za radna, industrijska, organizacijska i psihološka istraživanja ustanovili kako se osobe koje rade po noći, u svoje privatno vrijeme, te vikendom u većoj mjeri žale na nesanicu, glavobolje, umor, tjeskobu, probleme s mišićima, krvožilnim sustavom te želucem.

“Naše istraživanje sugerira da čak i najmanja količina dodatnog posla nakon dogovorenog radnog vremena može dovesti do zdravstvenih problema. Veza je izrazito jaka”, komentirala je dr. Anna Arlinghaus, čelnica studije čiji je rad objavljen u časopisu Chronobiology International.

Njen tim poziva na moralnije ponašanje poslodavaca kako bi prestali narušavati privatno vrijeme svojih zaposlenika. “Tehnološka napredovanja su stvorila kulturu ‘uvijek prikopčanih’, koja vrši pritisak na ljude jer moraju neprestano biti dostupni. Slobodno vrijeme bez ikakvog posla je ključno kako bi se naše tijelo moglo oporaviti”, upozorili su njemački znanstvenici.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo