Zdravlje

Zdravlje

Riješite se neugodne boli brzo!

Foto: Shutterstock

Glavobolja. Migrena. Zubobolja. Bolovi u leđima, zglobovima, mišićima. Menstrualni bolovi. Reumatski bolovi. Gotovo svatko u životu osjeti bol koja je najčešći razlog odlaska liječniku.

Bol je neugodna, ali i korisna, jer nas upozorava na bolesti, ozljede, štetne utjecaje iz okoline…

Prema duljini trajanja razlikuju se akutna (kratkotrajna) bol i kronična (dugotrajna) bol. Akutna bol obično nastaje iznenada, najčešće zbog ozljede, bolesti ili kirurškog zahvata, a traje otprilike mjesec dana odnosno koliko je potrebno da ozljeda zacijeli ili da se bolest izliječi. Kronična bol je trajna (tri mjeseca ili dulje), kontinuirana je ili se ponavlja u određenim razmacima ili situacijama (položaji, pokreti), a obično je rezultat neke kronične bolesti ili stanja.

Pravo na život bez boli

Liječenje boli definirano je kao temeljno ljudsko pravo jer bol ozbiljno narušava kvalitetu života, od toga da smanjuje pokretljivost i produktivnost, do toga da može uzrokovati psihičke i socijalne smetnje. Cilj liječenja boli je pronaći uzrok (dijagnozu) te potpuno ukloniti ili barem ublažiti bol, tako da se maksimalno smanji mogućnost nuspojava i nepovoljnog ishoda liječenja.

Bol se može liječiti farmakološki (uzimanjem lijekova) ili nefarmakološki (npr. fizikalnom terapijom, masažom, tjelovježbom, kirurškim zahvatom).

Najrašireniji način liječenja boli je uzimanje lijekova protiv boli – analgetika koji su u ograničenim jačinama i pakiranjima dostupni u ljekarnama bez liječničkog recepta. Mogu se uzimati na usta (oralno), u obliku čepića (rektalno) ili se nanositi izvana na oboljelo mjesto (lokalno) u obliku masti, krema, gelova i sprejeva.

Najčešće se koriste oralni neopijatni (nenarkotički) analgetici koji ne izazivaju ovisnost. U neopijatne analgetike ubrajaju se paracetamol, acetilsalicilna kiselina i nesteroidni antireumatici (NSAR) od kojih je najpoznatiji ibuprofen.

Brzo olakšanje

Djelatna tvar ibuprofen (derivat propionske kiseline) učinkovit je u otklanjanju bolova blagog do umjerenog intenziteta, kao što su glavobolja, migrena, zubobolja, menstrualni bolovi, bolovi u leđima, bolovi u zglobovima, istegnuće mišića, neuralgija i reumatski bolovi. Ibuprofen ima protuupalna svojstva pa je, osim u terapiji različitih vrsta boli, učinkovit pri snižavanju povišene tjelesne temperature i ublažavanju simptoma prehlade i gripe.

Iznimno brzo i efikasno ibuprofen ublažava bol u obliku mekih (takozvanih soft gel) kapsula koje se u organizmu brzo apsorbiraju i maksimalnu koncentraciju u plazmi postižu već za 30 minuta.

Iako su neki analgetici dostupni bez liječničkog recepta, uvijek ih treba uzimati oprezno jer nekontrolirano samoliječenje može dovesti do neželjenih nuspojava poput oštećenja sluznice jednjaka ili želuca, kožne reakcije, a u težim slučajevima i oštećenja jetre. Svakako se savjetujte s liječnikom i ljekarnikom koji će vam preporučiti najprikladniji lijek ovisno o vrsti boli, trajanju simptoma, općem stanju organizma, životnoj dobi i drugim lijekovima koje eventualno uzimate.

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo