Zdravlje

Zdravlje

Sedam znakova da vam možda hitno treba pregled srca

Obilježavajući ovogodišnji Svjetski dan srca, iz klinike Medico u Rijeci i Puli, ranije su naglasili na što je važno paziti kako biste zaštitili zdravlje srca.

Uvođenjem zdravih životnih navika može se izbjeći najmanje 80 posto prijevremenih smrti od srčanih bolesti i moždanog udara. No što ako već osjećate simptome koji su vam sumnjivi? Postoje razni signali kojima vam srce ‘javlja’ da mu možda treba stručna pomoć. Specijalist kardiologije, dr. sc. Đeiti Prvulović dr. med., nabrojao nam je neke od simptoma koji ukazuju na to da bi bilo dobro otići na pregled srca.

1. Bol u prsima i zadihanost nakon tjelesnog napora

Ako osjećate bol u prsima ili ste pretjerano zadihani nakon svakog penjanja stepenicama, opišite simptome svom liječniku. Moguće je da srce ne radi punom snagom ili da osjećate prve simptome problema sa srcem i krvnim žilama. Ako ih rano otkrijete, povećavate si šanse za uspješnim liječenjem i poboljšanjem općeg zdravlja.

2. Stezanje u prsima u stresnim situacijama

Pritisak u prsima i osjećaj tjeskobe nisu sami po sebi neobična reakcija na stresne situacije, no ako osjećate da je taj pritisak sve jači i češći, moguće je da vam je srce oslabljeno. Osim toga, ako ste često u takvim situacijama, samim time riskirate bolesti srca i krvnih žila. Zato pregledom kod kardiologa utvrdite opće zdravlje srca i liječenje u slučaju da su se pojavila određena oštećenja.

3. U obitelji imate srčane bolesnike

Ako je netko u vašoj obitelji imao kardiovaskularnih problema, srčani udar ili je umro od posljedica srčanog udara, preporuka je da na redovite preglede krenete najkasnije od 40. godine života. Ako ste sklonost obolijevanju srca i krvnih žila naslijedili genetski, dobro je pravovremeno uočavati promjene i spriječiti oboljenja.

4. Dugotrajni umor, malaksalost i oticanje nogu

Ako osjećate dugotrajni snažni umor, koji je češći simptom kod žena, moguće je da srčani mišić slabije radi te su zato slabije i razine kisika u krvi. Upravo nedostatak kisika i smanjeni protok krvi mogu uzrokovati oticanje nogu, hladna stopala i hladne ruke. Svakako se javite liječniku na daljnje preglede.

5. Imate povišeni tlak ili šećernu bolest

Ako su vam ranije dijagnosticirani šećerna bolest ili povišeni krvni tlak, ne zanemarujte već propisane savjete o zdravim navikama i lijekove. Dijabetičari će pregled perifernih arterija ponavljati redovito, no u pedesetim godinama je i bez dijagnoze ‘šećera’ dobro otići na pregled perifernih krvnih žila.

6. Osjećate neobične promjene u otkucajima srca

Ako osjećate novonastalu srčanu aritmiju, najčešće u obliku ubrzanog ili usporenog rada srca, javite se na kardiološki pregled. Postoje aritmije koje su bezopasne i privremene, no potrebno je obaviti pregled kako bi se spriječila ozbiljnija komplikacija.

7. Preventivni pregled poželjan već u 30-ima

U današnjem užurbanom načinu života, dob ne mora biti ključni faktor u obolijevanju srca. Zbog toga je poželjno na preventivne preglede doći već u 30-ima, eventualno 40-ima. Tako možemo utvrditi postoji li kod pacijenta povišeni krvni tlak odnosno ishemijska bolest srca, te propisati lijekove ako su potrebni.

Ako se želite naručiti za pregled kod iskusnih kardiologa, javite se u Specijalnu bolnicu Medico iz Rijeke i Pule, na brojeve 051/263 109, 052/633 333 ili slanjem e-maila na medico@medico.hr.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo