Signali koje vam šalje vaše tijelo, a otkrivaju da jedete previše loše hrane - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Signali koje vam šalje vaše tijelo, a otkrivaju da jedete previše loše hrane

Pitate se što vaš organizam misli o hrani koju jedete? Odgovor će vam dati samo jedan pogled na kosu, kožu i usta.

Ovi signali koje šalje tijelo su zabrinjavajući, ali otkrivaju da jedete previše loše hrane

Naše je tijelo sofisticirani organizam i po tome je poseban – sposoban procesuirati energiju, čistiti se od toksina i otpada, regulira svoju temperaturu, a čak se i štiti od opasnih infekcija. No ako ga punite sa prevelikim količinama loše hrane, taj će se nevjerojatni stroj vrlo brzo početi buniti – prije nego se pokvari. Jednom je prilikom kardiolog s Maxo klinike,  Stephen Kopecky, izjavio kako naš organizam jednostavno nije dizajniran da može podnijeti puno nezdravih tvari, koje većina od nas u njega unosi svakodnevno.

“Ako vozite auto s dizelskim motorom, onda u njega nećete točiti benzin“, dodao je. Zanima vas kako prepoznati signale organizma da ne brinete o njemu i narušavate mu ravnotežu lošom prehranom? Nastavite čitati.

Male rane i porezotine predugo zarastaju

Jeste li ikada slučajno porezali prst dok ste gulili krumpir i primijetili da rana nije predugo zarasla? Možda je vaša prehrana za to kriva. Ovakvim je ozljedama potrebno puno nutrijenata kako bi zarasle, u suprotnom že taj proces puno dulje trajati.

Svaki dan uzimate vitamin C? Evo što se onda događa u vašem organizmu

Prema rezultatima jedne studije, provedene na intenzivnoj njezi, jasno je kako je za zarastanje rana potrebno tijelu puno energije, proteina i mikronutrijenata. Jednostavnije pojašnjeno, vaša prehrana je iznimno važna za proces oporavka.

Kosa vam je suha i tanka

Folikule dlake također trebaju dovoljno nutrijenata kako bi pravilno funkcionirali. Prema studiji objavljenoj u magazinu Dermatology Practical & Conceptual, manjak željeza (koji se nalazi u morskim plodovima, orašastim plodovima, grahoricama i mesu), cinka (koji se nalazi u mesu, školjkama, sjemenkama, mlijeku i jajima), B vitamina (koji se nalazi u piletini, čistom mesu, gljivama i smeđoj riži), te ostalih nutrijenta poput vitamina D, A, E i folne kiseline (koja se može pronaći u zelenom povrću), može negativno utjecati na sposobnost da raste zdrava kosa – ili da kosa uopće raste.

Pati zdravlje usne šupljine

Upaljene ili desni koje krvare te karijes su signali loše prehrane, pojasnila je dr. Kristin Kirkpatrick, sa klinike Cleveland. “Ako morate kod zubara radi popravka zuba, razmislite samo koliko ste zaslađenih pića popili do danas, a isto se odnosi i na hranu. Uz to valja znati kako otok na desnima ili krvarenje desni možemo povezati s premalim unosom vitamina C u organizam. Unos ovog vitamina možete pojačati ako jedete jagode, rajčice, zeleno povrće i krumpir“, dodala je.

Ako vas boli trbuh, ovo je namirnica koju bi trebali jesti!

Koža vam pokazuje znakove starenja

Prema studiji objavljenoj u magazinu Dermato Endocrinology, zakidanje organizma za nutrijente će sigurno utjecati na vaš izgled.

„Najbolji način da ovo spriječite (a odnosi se na bore i i opuštenu kožu) jest da promijenite stil života, što uključuje unos kalorija, brigu o koži i fizičku aktivnost. Pripazite i na količinu stresa, ali i na namirnice koje jedete. Potražite oni koje imaju antioksidativna svojstva“, dodala je.

Ta hrana uključuje antioksidante poput flavonoida i vitamina A, C, D i E., omega 3 masnih kiselina i proteina. Kako biste osigurali unos svega spomenutog, ne izbjegavajte voće i povrće.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo