Zdravlje

Zdravlje

Skriveni simptomi koji ukazuju na to da biste mogli imati srčani udar

Liječnici sve više upozoravaju na tihe simptome srčanog udara, a žene su ugroženije od muškaraca.

Kada pomislimo na srčani udar svi vidimo scene iz filmova: netko se prima za lijevu stranu prsa, pada na zemlju i u idućem trenu je na putu za bolnicu. No, simptomi su često suptilni, pogotovo kod žena, kao što je povraćanje.

Simptomi srčanog udara

Američka srčana organizacija provela je studiju kojom potvrđuju kako tihi simptomi ukazuju na srčani kod skoro pola slučajeva. Kod tihih udara prolaz krvi do srca je oslabljen ili nikakav, a srčani može biti snažan kao i onaj kojeg osjetite na vrijeme.

Znanstvenici su analizirali medicinske nalaze 9500 odraslih i otkrili kako je u 9 godina, njih 317 imalo tihi srčani udar, a njih 386 udar sa svim kliničkim simptomima. Iako su skriveni udari bili učestaliji kod muškaraca, veće su šanse da ubiju žene jer one lakše zanemare simptome.

Tihi srčani udari opasni su zato što ljudi ne stignu na vrijeme dobiti pravilnu terapiju nakon udara, ali i terapiju za stvaranje srčanih i krvožilnih bolesti, ističe Robert A. Kolner, jedan od znanstvenika studije

Skrivene simptome je teško primijetiti jer ih je moguće zamijeniti sa simptoma drugih stanja. Ti simptomi mogu biti: problemi s probavom, kratko disanje, vrtoglavice, mučnine, povraćanje, slabost i snažno lupanje srca. A stručnjaci ističu kako se može dogoditi da simptoma uopće nema.

Slabi i kratki uzdasi, odnosno nemogućnost dubokoga disanja jedan su od najlakše prepoznatljivih simptoma srčanog udara, pogotovo kod žena. Stručnjaci se slažu kako je teško prepoznati simptome jer se razlikuju kod svake osobe, a posebno kod spola.

Tihi srčani udari inače su ipak malo slabiji pa se mogu liječiti, no važno da odete doktoru osjećate li neki od ovih simptoma. Nakon pretraga liječnik će vidjeti postoji li problem sa srcem. A naravno, ti simptomi mogu biti i znak drugih bolesti i poremećaja.

4 ozbiljna zdravstvena problema na koje vas upozorava suha koža

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo