Zdravlje

Zdravlje

Štitnjača – evo što ste nas pitali o ovoj žlijezdi

Foto: Shutterstock

Odgovore na vaša pitanja vezana za probleme štitnjače donose naši stručnjaci iz rubrike Halo, doktore!

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima  štitnjače. Ako i vi imate sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Ultrazvučni pregled štitnjače i vrata

Vaše pitanje: Imam 21 godinu, muškarac. Radio sam uzv štitne žlijezde koji glasi: Oba lubusa štitne žlijezde granične vrijednosti, nešto šireg ismusa, ali su obe blago ehogenijeg i homogene bez žarišnih lezija. Supraklavikularno i infraklavikularno se ne vide povećani limfonodi. Velike krve žile su urednoga promjera i slobodnoga lumena. Imam simptome, u zadnji par mjeseci itnezivnije opadanje obrve, i u zadnje vrijeme kose. Imam ubrzani rad srca, koji se očituju otkucaji i u stomaku. Imam pretjerano znojenje dlanova, i ne podnosim baš vrućinu. Temperaturu mjerim svaki dan kreće se od 36,3-36,7.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Umor, ubrzan rad srca, mučnina, znojenje, drhtanje, strah…

Vaše pitanje: Imam 22 godine, visoka sam 168 cm i imam 62 kg. U zadnje vrijeme osjećam se umorna (kao da nemam dovoljno energije), osjećam ponekad ubrzan rad srca, mučninu, slabost, znojenje, drhtanje cijelog tijela. Ponekad me odjednom uhvati nemir, strah i zabrinutost, bez nekog razlog. Krvna slika mi je uredu, a nalaz hormona štitnjače je: TSH 4,940 mIU/L, anti-TPO 10,37 kIU/L, anti-TG 354,8 kIU/L, fT4 14,7. UZV štitnjače: Sonografski oba režnja štitne žlijezde te istmus uredne veličine, homogene strukture bez vidljivih žarišnih promjena. Zanima me da li su moji simptomi povezani sa štitnjačom s obzirom da je TSH malo povećan, a anti-TG dosta povećan?

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Hormonski poremećaj jajnika zbog nedovoljno hormona štitnjače

Vaše pitanje: Imam 33 godine. U ožujku su mi histeroskopski odstranjeni polipi u maternici i jedan cervikalni polip. Nakon toga sam imala normalna dva ciklusa. Pod kraj svibnja mi je izostalo menstrualno krvarenje i moja ginekologica me uputila na vađenje hormona 21.dan ciklusa. U međuvremenu se mestruacija pojavila redovitim putem u lipnju, nije bila naročito obilna. Nakon toga sam izvadila hormone. Nalazi su stigli u srpnju – progesteron 5,71 i tsh 6,0. Taj mjesec je menstruacija opet izostala, pa sam početkoaj mjesecm kolovoza imala nekakvo malo krvarenje. U kolovozu mi je endokrinolog na UZV ustanovio Hashimotov sindrom i propisao eutirox 25. budući planiram trudnoću Prava menstruacija je nastupila 23. kolovoza. obilna i s ugrušcima. Nakon sedam dana činilo mi se da staje (smećkasto krvarenje) no nakon odnosa sinoć opet svježa crvena krv? Zanima me uslijed čega? Papa test i brisevi u ožujku su bili uredni.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Koloidna struma

Vaše pitanje: Imam 50 godina, težim 51-52 kg, visine 160 cm. Već uredno 10 godina radim punkciju štitnjače, nalaz koji sam primila u 5 mjesecu me iznenadio, doduše glasio je: moguć folikularni tumor. Ponovo sam radila punkciju, kako je nalaz gotov molim Vas za mušljenje. Nalaz glasi: Pod kontrolom Uz-a punktirana je tvorba (13x8x10mm) u lijevom režnju štitnjače. U razmazima punktata nađeni su eritriciti,difuzni i krpičasti koloid,tireociti bez atipije u srednje obilnim nakupinama. MIŠLJENJE: KOLOIDNA STRUMA.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Bavljenje sportom kod hipertireoze

Vaše pitanje: Da li je kod hipertireoze moguće trenirati, odnosno trčati, voziti bicikl i slično? Ja kada trčim, puls mi skoči na 170 i jako se zapušem, nije stvar kondicije nego i općenito mi je puls 100 u sjedećem stanju. Dobila sam 6 kg uz hipertireozu.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo