Što činiti u slučaju pandemijske gripe? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što činiti u slučaju pandemijske gripe?

Nova gripa se može prepoznati po povišenoj tjelesnoj temperaturi, glavobolji, umoru, bolovima u mišićima, kašlju, grlobolji, curenju iz nosa ili neprohodnosti nosa, mogućim bolovima u trbuhu, mučnini, povraćanju i proljevu.

doktorU slučaju gripe potrebno je javiti se svom liječniku obiteljske medicine. On će prema vlastitoj procjeni, pozvati oboljelu osobu na pregled u ambulantu gdje će, prema potrebi, dobiti i antivirusni lijek.

U bolnicu će se upućivati samo najteži slučajevi oboljenja i bolesnici kod kojih je došlo do komplikacija.

Preporučuje se pridržavanje liječničkih savjeta, uzimanje dovoljno tekućine i lako probavljive hrane te snižavanje povišene tjelesne temperature.

Letak s preporukama Zagrepčani će moći dobiti u liječničkim čekaonicama i u Gradskim ljekarnama.

“Ako je potrebno uzmite lijek protiv bolova, ne zanemarite svoju redovitu terapiju ako ste kronični bolesnik, a poseban oprez potreban je kod oboljele djece, trudnica i teških kroničnih bolesnika”, naglašavaju iz zagrebačkog Stožera za zdravstvo u slučaju pandemijske gripe.

Gripa je virusna infekcija dišnih organa koja se lako širi, a najčešće se prenosi kapljicama nastalim prilikom kihanja i kašljanja. Virus gripe može se prenijeti ako se kontaminiranim rukama dodiruju sluznice usta, nosa i oka.

gripaKako bi se spriječila infekcija virusom gripe preporučuje se izbjegavanje zatvorenih prostora gdje boravi mnogo ljudi, odnosno svaki nepotreban kontakt s većim brojem ljudi i osobama koje imaju simptome respiratorne bolesti. Treba redovito prozračivati prostorije, prati ruke vodom i sapunom ili koristiti alkoholni dezinficijens za ruke.

Cijepljenje protiv ovogodišnje pandemijske gripe se očekuje tijekom prosinca. Prije toga, osobe se mogu cijepiti protiv sezonske gripe koje se preporučuje svim kroničnim bolesnicima (srčani, plućni, jetreni, bubrežni bolesnici i dijabetičari), osobama starijim od 65 godina i osobama koje njeguju teške kronične bolesnike.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo