Što morate znati o cjepivu protiv COVID-19 i neplodnosti? Evo što kažu liječnici - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što morate znati o cjepivu protiv COVID-19 i neplodnosti? Evo što kažu liječnici

Mit o tome da cjepivo protiv bolesti COVID-19 može uzrokovati neplodnost kruži po svijetu već neko vrijeme.

Mnogi još uvijek ne žele primiti cjepivo, a jedan od razloga je misao da će ono utjecati na (ne)plodnost. Sve važne zdravstvene institucije smatraju da za to do danas ne postoje dokazi.

Klinička istraživanja, poput onog za nova cjepiva, obično ne uključuju trudnice pa je jasno da se radi o ograničenim informacijama o utjecaju na trudnice pa su tako cjepiva dostupna i trudnicama.  

Žene su ostale trudne nakon cijepljenja

Dr. Raminder Khangura, stručnjak iz Detroita za plodnost je naveo kako su 23 žene ostale trudne tijekom kliničke studije za cjepivo Pfizer, a 12 ih je bilo u grupi koja je primila cjepivo. Kaže da se osobno brinuo o njima, a mnoge od njih su medicinske struke. Prema njegovim riječima čini se da nema signala koji bi upućivali na pojavu pobačaja ili abnormalnosti kod fetusa.

Druge nuspojave cjepiva

Inače, samo je mali broj osoba imalo jake nuspojave na cjepivo, većinom su oni blagi i brzo prolaze, a čini se da to vrijedi i za trudnice.

Dr. Joseph Biggio, s instituta za žensko zdravlje, New Orleans, je izjavio kako je blaga temperatura jedna od posljedica, a ona može biti opasna za trudnice.
“Svaka se žena boji pojave temperature u prvom tromjesečju, ali ustvari se radi o jako blagoj temperaturi  kao posljedici cjepiva, brzo prolazi i puno je blaža nego ona koje se javlja radi same infekcije“, dodao je dr. Biggio.

Niti jedno cjepivo ne sadrži živi virus

Mnogi smatraju da cjepivo nije dobro provjereno jer se brzo razvili, što je istina, ali stručnjaci upozoravaju da nije preskočen niti jedan korak provjere sigurnosti.

Radite prekovremeno? Ta navika povećava rizik od prerane smrti, a rad od kuće pridonosi ovom trendu

Iako ovo cjepivo nije postojalo do prošle godine, tehnologija koja ga je proizvela postoji već neko vrijeme. mRNA koji se koristi u Pfizeru i Moderni se razvilo prije nekih 30 godina. Niti jedno od cjepiva koje postoji ne sadrži živi virus, jedina cjepiva koje bi trudnice trebale izbjegavati.

Ima li utjecaja na menstrualni ciklus?

Iako su neke žene prijavile da su doživjele promjene u ciklusu, stručnjaci kažu kako nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili da cjepivo može uzrokovati promjene u ciklusu, ali se to može povezati sa stresom i reakciju na pandemiju, ili se samo može raditi o slučajnosti.   Liječnici ne znaju točno što se to može događati jer je vrlo slabo analizirana poveznica između COVID-a i menstrualnog ciklusa. Slabo krvarenje ili preuranjena menstruacija nisu tema istraživanja niti su navedeni problem kao nuspojava, posebno jer mnogi neće povezati ciklus s cijepljenjem.

Nekoliko je teorija koje mogu pojasniti što se ustvari događa. Za početak, dr. Kelly Culwell, ginekologinja iz San Diega, navodi kako je stres važan faktor. “Cjepivo mora „stresirati“ tijelo kako bi se proizvela antitijela, a menstrualni ciklus ovisi uvelike o stresu. To se može dogoditi i s drugim cjepivima, razlika je samo što do sad nismo imalo masovno cijepljenje o kojem se raspravljalo i na društvenim mrežama. „ pojasnila je. Sumnja da su prijavljene promjene povezane s odgovorom imunološkog sustava i utjecajem cjepiva na endometrij. Moguće je da ulogu igraju i faktori poput stresa zbog pandemije i socijalne distance. 

Cjepivo i dojenje

Istraživanja nisu uključivala žene koje doje, pa se i ne zna točno kako cjepivo utječe na dojilje ili na bebu. Ipak za sad ne postoji razlog zašto bi cjepivo bilo štetno za bebu, a čak može djelovati tako da se antitijela prenesu djetetu tijekom dojenja i tako ga štite od bolesti.

Čak 96 posto osoba koje su primile prvu dozu cjepiva imaju zajedničku ovu jednu stvar

Trudnoća i  Covid-19

Dok znanost nema dokaza da cjepivo nije sigurno za trudnice ili one koje planiraju to biti, sama bolest to može biti. Žene koje su trudne i imaju COVID će vjerojatno završiti u bolnici, te čak imaju veće šanse da će umrijeti od onih koje nisu trudne.
Činjenica je da trudnoća s COVID-om dovodi do ozbiljnijih posljedica bolesti, poput pretilosti, dijabetesa ili bolesti pluća. Ne postoji dakle dokaz da cjepivo protiv bolesti COVID-19 uzrokuje neplodnost. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ne savjetuje da se treba raditi test na trudnoću prije cjepiva. Ako planirate ostati trudni, slobodno na tome možete raditi i nakon što ste primili cjepivo.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo