Zdravlje

Zdravlje

Čak 96 posto osoba koje su primile prvu dozu cjepiva imaju zajedničku ovu jednu stvar

Nova istraživanja otkrivaju jako dobre podatke.

Od cjepiva koja su dostupna, postoji veća šansa da će se moći odabrati koje cjepivo želite.

Broj osoba u Hrvatskoj koje su primile prvu dozu cjepiva protiv COVID-19 u petak, 14. svibnja,  premašio je jedan milijun. Ukupno je  utrošeno 1.31 milijun doza cjepiva te se radi o 1.009.609 osoba cijepljenih prvom dozom, od kojih je dvije doze zaprimilo 300.847 osoba. Time je cijepljeno 24,9%  ukupnog stanovništva, odnosno 30,0% odraslog stanovništva.

Treba podsjetiti da je prije tjedan dana utrošena milijunta doza cjepiva što uključuje prvu i drugu dozu, da bi evo već tjedan dana kasnije prvu dozu primilo milijun građana. Ovi podaci su najbolji pokazatelj ubrzane dinamike cijepljenja. Zahvaljujmo građanima na odazivu na cijepljenje i na povjerenju koje su iskazali zdravstvenom sustavu!“ istaknuo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo epidemiolog doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med, stoji na stranicama HZJZ-a.

Mobilni tim HZJZ-a na raspolaganju je i tvrtkama koje su pokazale interes za cijepljenjem zaposlenika protiv bolesti COVID-19.

Ako uzimate ovaj lijek i dalje morate nositi masku – čak i ako ste cijepljeni

“Nastavak cijepljenja zaposlenika u tvrtkama jasno pokazuje kontinuirani interes za cijepljenje i ove grupacije ljudi. Danas smo u Koprivnici cijepili oko 1500 zaposlenika Podravke i nastavljamo dalje prema raspoloživim količinama cjepiva. – izjavila je pomoćnica glavnog koordinatora za cijepljenje i ravnatelja HZJZ prim. Marija Bubaš i naglasila:  “Mobilni timovi HZJZ-a i drugih županijskih zavoda javljaju ohrabrujuće informacije s terena i u punoj brzini cijepe zainteresirane zaposlenike. Cilj procijepljenosti više od polovine građana do kraja lipnja nam je sve bliže.“

Što kažu istraživanja?

Rezultati analiza su obećavajući za sve koji su primili Pfizerovo cjepivo: Oko 96 posto osoba koje su primile samo prvu dozu razvile su i antitijela protiv bolesti COVID-19. Znanstvenici su analazirali više od 8500 osoba iz Engleske i Walesa koji su primili Pfizer ili AstraZeneca cjepivo i nisu imali antitijela prije toga, a rezultati preliminarne studije su objavljeni prije nekoliko dana.

Navode kako je oko 96 posto osoba koje su primile AstraZeneca cjepivo ili Pfizerovo razvila antitijela u roku od 28 do 34 dana nakon prve doze

“Jedna doza AstraZeneca ili Pfizer cjepiva vodi do velikog povećanja broja antitijela kod osoba koje nisu prije imale COVID“, stoji u izvješću. Antitijela su se razvila brže kod osoba koje su primili Pfizer cjepivo, ali 4 tjedna nakon prve doze, jednak je broj antitijela kod oba cjepiva.

Čak je 9 od 10 osoba koje su primile Pfizer ili AstraZenecu u roku od mjesec dana razvila sva potrebna antitijela protiv virusa, izjavila je voditeljica studije Maddie Shrotri te dodala da je nevjerojatno kako ta cjepiva dobro djeluju, posebno ako se u obzir uzme u kako su kratkom periodu napravljena te smatra da se radi o pobjedi znanosti nad najgorom pandemijom ovog stoljeća.

Antitijela koja se javljaju nakon prve doze ipak nisu dovoljna kod nekih osoba, na primjer, znanstvenici kažu kako je broj antitijela manji kod starijih osoba i onih koji imaju razna stanja, poput dijabetesa, bolesti srca, karcinoma ili piju lijekove za autoimune bolesti. Ovaj podatak daje do znanja koliko je važno držati se propisanih mjera i za one koji su se cijepili, posebno za starije osobe i one čije je zdravlje ugroženo.
Zaključak je da još nije potpuno jasno je li potrebna druga doza cjepiva.

Ako se napravi ova stvar, mogli biste imati jače nuspojave nakon druge doze cjepiva

A. A.

Foto: Pixsell

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo