Zdravlje

Zdravlje

Ako se napravi ova stvar, mogli biste imati jače nuspojave nakon druge doze cjepiva

shutterstock

Za sada se Pfizer i Moderna cjepiva daju u dvije doze, u razmaku 3 do 4 tjedna.

Ako ste primili već prvu dozu cjepiva i čekate sljedeću, možda bi vas mogli zanimati rezultati nedavno provedene studije.

Puno se raspravljalo o kombiniranju cjepiva, a Centar za prevenciju i kontrolu bolesti to ne savjetuje osim ako se radi o određenoj, posebnoj situaciji. Jedno je ispitivanje otkrilo kako kombinacija dva različita cjepiva može voditi do više reakcija, ali od kojih niti jedna nije jako ozbiljna.

Cijepili ste se protiv COVID-a? Evo što trebate napraviti s karticom koju ste primili i što nikako ne činiti

Sveučilište Oxford je provelo studiju koja je uključivala 463 volontera koji su stari najmanje 50 godina. Od njih se tražilo da prime 2 doze od istog cjepiva ili kombinaciju cjepiva, u razmaku od 28 dana. Volonteri su podijeljeni i u dvije grupe od kojih je jedna je primila Astra Zeneca cjepivo prvi put, a drugi put Pfizerovo. Druga je skupina napravilo suprotno – prvo Pfizer a onda Astra Zeneca.

Rezultat objavljen u magazinu The Lancet, pojašnjava kako su sudionici prijavili blage simptome poput glavobolje, zimnice, boli u mišićima, nakon što su primili dvije doze različitih cjepiva.

Stoji i kako je 34 posto volontera koji su prvo primili Astra Zeneca cjepivo prijavili da se osjećaju kao da imaju groznicu, dok je iste simptome prijavilo samo 10 posto pacijenata koje su primili dvije doze Astra Zenece. Oko 41 posto onih koji su prvo primili Pfizer pa naknadno Astra Zenecu su prijavili temperaturu (groznicu), a oni koji su primili samo Pfizer su iskusili iste simptome ali u samo 21 posto slučajeva.

Prema ovom istraživanju, većina reakcija se javila u roku od 48 sati nakon cijepljenja. Niti jedan sudionik nije prijavio krvne ugruške ni 7 dana nakon drugog cijepljenja.
Kao rezultat, autori su naveli da „miješanje“ cjepiva može kratkoročno donijeti veće probleme.

Cijepljenje je u punom zamahu, ali što s onima koji se boje igle? Evo kako se riješiti tog straha

“Radi se o očekivanim reakcijama, a viđaju se i kod standardne procedure. Radi se o tome da se u ovom slučaju javljaju malo češće, ali i brzo prolaze“, dodao je dr. Matthew Snape, profesor na sveučilištu Oxford. Dodao je kako iz ovoga možemo zaključiti i kako se ne bi, na primjer, na ovakav način trebale cijepiti isti dan svi zaposlenici, na primjer medicinske sestre, jer su veće šanse da će sve izostati s posla idući dan.

Isti je tim stručnjaka počeo proučavati kako kombinacija Moderne i Novavax cjepiva, koje čeka odobrenje, djelovati ako se pomiješaju. Potrebno je još dodatnih istraživanja i kako bi se saznalo kako kombinacija cjepiva djeluje na imunološki sustav i njegov odgovor. Istraživanja poput ovoga su važna jer ćemo, prema riječima stručnjaka, u budućnosti vjerojatno trebati upravo kombinaciju cjepiva.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo