Velike vrućine rizik su za srčane bolesnike! Saznajte kako ga smanjiti - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Velike vrućine rizik su za srčane bolesnike! Saznajte kako ga smanjiti

Foto: Shutterstock

Velike vrućine tijekom ljeta i srčane bolesti nisu najbolji par i zbog toga je važno da srčani bolesnici tijekom tog razdoblja posebno pripaze na svoje zdravlje.

O aktualnosti utjecaja vrućine na naše zdravlje čitamo i slušamo ovih dana na vijestima. Tragična sudbina 52-godišnjeg turista koji se iz orebićkog hotela sa suprugom uputio na Svetog Iliju. Nakon nekog vremena supruga se vratila, a on se nastavio sam penjati, a zatim je pronađen mrtav – što je uzrok smrti – utvrdit će Odjel patologije dubrovačke Opće bolnice.

Drugi slučaj je iskusni planinar koji je nestao u Konavlima. Ako nema tjelesnih ozljeda, bez puno nagađanja i s velikom sigurnošću, možemo pretpostaviti da su uzrok smrti zasigurno „vrućina i srčane bolesti“!?

Svima nam je poznato, a što također ovih dana možemo vidjeti na atletskim natjecanjima, teniskim mečevima i biciklističkim utrkama, koje traju satima pa čak i danima, da zdravo i dobro utrenirano srce ima ogromne kompenzatorne mehanizme te može podnijeti i izdržati nadljudske napore i u ekstremnim vremenskim prilikama od -40 C pa do +40 C. 

Što je važno učiniti ako se izlažete velikim vrućinama?

Iz prvog slučaja vidimo da je zadnji kontakt s nesretnim turistom bio u 15:45 nakon čega je organizirana žurna potraga. Očito je zbog bolesnog srca, najvjerojatnije uslijed akutnog inafrakta (što će potvrditi obdukcija), smrt nastupila jako brzo.

Vrućina i posljedice vrućine, kao što su dehidracija, dezorijentacija, iscrpljenost… realno su mogle  doprinijeti i vjerojatno doprinjele ovom tragičnom događaju, ali zasigurno, da je ovaj nesretni turist imao zdravo srce, ove mu vremenske „neprilike“ ne bi smetale. 

Pored uobičajenih mjera opreza, pogotovo kada su srčani bolesnici u pitanju, redovito uzimanje lijekova, uzimanje dovoljno tekućine, izbjegavanje većih napora i velikih vrućina, konzultacija sa obiteljskim liječnikom i slično, ponovo bih ukazao na potrebu za preventivnim pregledima, jer iskustvo pokazuje da u ovim incindentalnim situacijama ne stradaju “pravi” bolesnici nego nažalost “zdravi” ljudi.

Iz novinskih izvještaja vidimo da je odlazak na planinu bio planiran, pa vjerujem da su u ruksaku imali barem bocu vode, odnosno da su se pripremili za ekstremnije uvjete velike vrućine i penjanje.

Ako obdukcija pokaže da je smrt nastupila zbog vrućine i infarkta, a ne zbog fizičkih ozljeda, najvjerojatnije da ni preminuli turist, kao ni njegova supruga, nisu znali da ima bolesno srce.

Statistike i brojna medicinska istraživanja ukazuju nam da je baš ova srednjovječna generacija najugroženija od akutnog infarkta i iznenadne smrti, koji su nažalost u većini slučajeva nagli i nepredvidivi bez i jednog prethodnog simptoma koji bi ukazivao na to.

Upravo zbog te nepredvidivosti koronarne bolesti s jedne strane i velikog javnozdravstvenog problema s druge strane, radi se o najčešćem uzroku smrti.

Danas se vode brojne stručne i javne debate o kardijalnim screening programima kojima je za cilj otkriti bolesti srca u ranoj fazi. Zagovornici takvih programa predlažu da bi svaki 50godišnjak, kako kolonoskopiju, tako trebao dobiti i CT koronarografiju kojom će se otkriti opstruktivna i neopstruktivna koronarna bolest koja se danas izvrsno liječi, te se mnogim bolesnicima time život može spasiti i produžiti za više od 20-30 godina. Najveći prijepor oko ovog screening programa bile su doza zračenja, koja je u početku, 2008. godine, bila visoka (oko 25 mSv) te cijena CT koronarografije koja je u početku iznosila i po nekoliko tisuća dolara. Zahvaljujući velikom tehnološkom napretku i sve većoj dostupnosti ovih uređaja, kako doza zračenja tako i cijena pretrage višestruko su smanjenje, tako da prema najnovijim studijama doza zračenja može biti manja od 1 mSv, a cijena pretrage manja od 500 dolara – što je sve skupa s obzirom veličinu javnozdravstvenog problema, vrlo prihvatljivo za screening program.

Dakle, ukoliko po velikim vrućinama planirate bilo kakve veće fizičke aktivnosti – bilo plivanje, ronjenje, penjanje, bicikliranje, planinarnje,… pored uobičajene opreme i fizičke pripreme, moj je savjet napraviti i preventivni pregled.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo