Visokoobrazovani muškarci izloženiji dijabetesu i bolestima srca - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Visokoobrazovani muškarci izloženiji dijabetesu i bolestima srca

Visokoobrazovani muškarci imaju veći rizik od pojave šećerne bolesti i bolesti srca, pokazalo je najnovije hrvatsko istraživanje.

Istraživanje pod nazivom “Koliko brinemo o svom zdravlju“ predstavljeno je na jučerašnjem otvaranju drugog po redu sajma zdravlja, Vitafest u zagrebačkom Hypo centru. Cilj sajma je promocija zdravlja i podizanje kvalitete života kroz informiranost i edukaciju o zdravlju.

Istraživanje “Koliko brinemo o svom zdravlju“ provedeno je tijekom 2012. i 2013. godine u Domu zdravlja Zagreb Centar, a obuhvatilo je više od 700 osoba na tri teme: važnost sistematskih pregleda u prevenciji bolesti (rezultati povezanosti određenih bolesti sa stručnom spremom i vrstom posla…), važnost tjelovježbe i osteoporoze te rano otkrivanje raka debelog crijeva. Istraživanje je predstavio dr. Damir Memić iz Doma zdravlja Zagreb Centar.

Vitafest

Rezultati istraživanja o važnosti sistematskih pregleda u prevenciji bolesti (istraživanje na 240 osoba) pokazali su kako normalan arterijski tlak ima manje od polovice ispitanika, dok je u 25 posto izmjeren povišen krvni tlak. U liječenju povišenog tlaka, istraživanje je pokazalo kako se ispitanici gotovo u potpunosti oslanjaju na lijekove, a u vrlo maloj mjeri na prehranu i vježbanje. Trećina ispitanika ima povišene vrijednosti triglicerida (čimbenik za razvoj srčanih bolesti), pri čemu je postotak muškaraca veći od žena. Muškarci s visokom stručnom spremom najčešće imaju hipertrigliceridemiju i to čak 54 posto, dok kod žena stručna sprema ne pokazuje nikakav utjecaj na povišenu razinu triglicerida. Prema stručnoj spremi, najviše slučajeva šećerne bolesti zamijećeno je među visokoobrazovanim ispitanicima.

“Istraživanje je nadalje pokazalo kako kod žena samo 43 posto ispitanica ima normalan indeks tjelesne mase [ako ne znaš svoj indeks tjelesne mase -BMI, brzo klikni na Moja težina], a kod muškaraca 41 posto. Gotovo 70 posto ispitanika nikada ne vježba, redovito vježba 16 posto, dok 14 posto ispitanih rijetko vježba“, istaknuo je dr. Memić.

Istraživanje o osteoporozi, provedeno na 200 žena, pokazalo je kako samo tri posto žena s osteopenijom vježba. Tijekom 2012. i 2013. Godine Dom zdravlja Zagreb Centar proveo je i istraživanje s ciljem ranog otkrivanja raka debelog crijeva na kojem je zabilježen izuzetno mali odaziv posebno u ruralnim zagrebačkim područjima, što je veliki problem u prevenciji te bolesti.

Vitafest 2013.

Konferenciji za novinare prisustvovala je i nutricionistkinja doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender koja je dala stručne savjete o pravilnoj prehrani, dok je Marin Aničić, direktor Internacionalnog centra za poslovnu edukaciju, predstavio program Vitafesta.

Vitafest 2013., sajam zdravlja za cijelu obitelj, traje tri dana, od 11. do 13. listopada, a na njemu će posjetitelji kroz više od 100 različitih programa moći učiti o zdravoj prehrani i važnosti pravilnog vježbanja te dobiti informacije o nizu medicinskih tema od različitih liječnika i specijalista. Posebna pozornost u ovogodišnjem programu posvećena je trudnicama, pa su za njih organizirane prezentacije i predavanja na temu “Od začeća do prvih godina djetetova života“. Također, na sajmu će se predstaviti desetak različitih programa vježbanja. Više informacija dostupno je na stranici Vitafest.hr.

Organizator sajma je tvrtka ICPE, Internacionalni centar za poslovnu edukaciju u suradnji s portalom za zdravlje i ljepotu CentarZdravlja.net i tvrtkom B1 Plakati. Tijekom trajanja sajma organizirano je čak 40 besplatnih mamografskih pregleda za posjetiteljice!

Sajam zdravlja Vitafest pridružio se projektu Move week koji se od 7. do 13. listopada održava u više od 30 europskih zemalja. MOVE Week je najveći projekt promocije zdravog stila života u Europi. U sklopu kampanje Now We Move, promiče se sport i fizička aktivnost kroz njegov utjecaj na svakog pojedinca, ali i na cjelokupno europsko društvo.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo