Zdravlje

Zdravlje

Zaštitite zdravlje svog srca vitaminom D

Vjerojatno znate kako je vitamin D zvan sunčevim vitaminom jer ga u najvećoj količini dobivamo izlaganjem sunčevim zrakama. No, jeste li znali kako vas ovaj vitamin može zaštititi od bolesti srca pa čak i smanjiti vaš rizik od smrti?!

Istraživači Sveučilišta u Kansasu su proučavali podatke gotovo 11.000 pacijenata i ustanovili su kako je 70 posto ispitanika imalo premalu količinu vitamina D u organizmu (manje od 30 nanograma po milimetru). Ovaj je manjak sunčevog vitamina gotovo udvostručio njihovu vjerojatnost umiranja, dok je s druge strane, uzimanje dodataka prehrani s ovim vitaminom snizilo rizik od smrti za čak 60 posto.

“Očekivali smo vidjeti vezu između bolesti srca i manjka vitamina D, no iznenadili smo se koliko je jaka. Ona je dublja nego što smo mislili da će biti”, otkrio je dr. James Vacek, profesor kardiologije Medicinskog centra Sveučilišta Kansas.

Nakon što su uzeli u obzir povijest bolesti ispitanika, lijekove koje su uzimale i druge faktore, kardiolozi su zaključili kako su osobe s nedovoljnom razinom vitamina D više nego dva puta sklonije dijabetesu, 40 posto sklonije hipertenziji i gotovo 30 posto skloniji kardiomiopatiji nego osobe koje imaju zadovoljavajuću razinu ovog vitamina.

Ukupno gledajući, osobe s manjkom vitamina D su bile tri puta sklonije umiranju zbog bilo kojeg uzroka. Kada su se istraživači koncentrirali na osobe koje su uzimale dodatke s ovim vitaminom, zaključili su kako je njihov rizik od smrti bio 60 posto manji nego kod ostatka pacijenata.

Voditelj istraživanja smatra kako u pozadini manjka vitamina D leži činjenica što se osobe ne izlažu dovoljno sunčevoj svjetlosti.

Naime, naše tijelo stvara vitamin D kada na koži osjeti ultraljubičaste sunčeve zrake. U pravilu, liječnici preporučuju 15 minuta izloženosti suncu bez zaštite, no točna količina sunca koja je potrebna određena je i nadmorskom visinom na kojoj se nalazimo, godišnjem dobu (količina UV zračenja), pigmentaciji kože, pa čak i vrsti zaštitne odjeće koju nosimo.

S
druge strane, sunčev vitamin možemo unijeti putem hrane ili dodataka prehrani.
Namirnice bogate vitaminom D su losos, tuna, skuša, sardine, margarin, jaje ili
jetrica.

Ako
radije svoj vitamin D uzimate putem dodataka prehrani, stručnjaci savjetuju da
ovo činite uz najveći obrok. Ovako ćete povećati njegovu
apsorpciju za čak 50 posto!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo