Zdravlje

Zdravlje

Zašto vaša oprana odjeća i dalje nije čista? Problem bi mogao biti u perilici

Shutterstock

Vrebaju li opasne bakterije iz vaše perilice rublja i naizgled čiste odjeće?

Prije nego u ruke uzmete mirišljavi i čisti ručnik kako biste obrisali lice nakon umivanja, pripremite se na neugodnu vijest. Možda vam se neće svidjeti što čitate, ali jeste li znali da je moguće da u vašoj perilici rublja žive bakterije i da su vaši ručnici i donje rublje prekriveni njima? 

Prema rezultatima studije objavljene u časopisu Frontiers in Microbiology, mnoge navike koje njegujete kada se treba oprati rublje su ustvari krive i mogu negativno utjecati na kvalitetu pranja te potencijalno omogućiti bakterijama da se u perilici razvijaju.  

U izvješću stoji; “Perilice rublja se koriste za pranje ali se često ne steriliziraju“. Studija je provedena u Belgiji kako bi se utvrdilo razvijaju li se u perlicama bakterije kada se pere već nošeno rublje s potpuno novim pamučnim majicama. Kućanstva u kojima se studija provodila su se smatrala čistim i zdravim okruženjem gdje se nisu koristili antibiotici nekoliko mjeseci. 

Pet zdravih navika koje vas ponekad mogu i koštati zdravlja – provjerite i ne pretjerujte!

Nakon pranja rublja, znanstvenici su pronašli bakterije s kože, odjeće, iz vode i bakterije u obliku biofilma. Neke su se bakterije pronašle u vodi, a bakterije koje su se nalazile na pamučnim predmetima prije pranja su se našle na njima i nakon pranja. Pronađene su i raznovrsne bakterije koje su povezane s kožom i koje su se razvile na pamučnim predmetima nakon pranja. Bakterije neugodnih mirisa se potencijalno mogu širiti na druge predmete tijekom pranja. Bakterije koje se nalaze na prljavom rublju su označene kao veliki uzročnik nastanka otkrivenih bakterija nakon pranja na odjeći koja bi trebala biti čista. 

Zašto se to događa ako rublje peremo s praškom za rublje? 

Stručnjaci kažu kako postoji logično objašnjenje ili više njih. Ako razmislimo, kada upalimo mašinu koja je puna prljavog rublja ustvari ju punimo bakterijama i očekujemo da će uz pomoć praška ono biti poputno dezinficirano. Tijekom godina se promijenio proces pranja rublja pa se danas koristi puno manje vode, koristimo niže temperature, a mnoge su promjene radi zagađenja i uvedene u proizvodnju praška za rublje. Rijetko koristimo izbjeljivače, a sve su to navike koje ne pogoduju uništavanju svih bakterija. 

Doznaje se i kako danas oko 95 posto Amerikanaca ne koristi dovoljno toplu vodu za pranje rublja, a vjerujemo da se i u Europi odjeća pere na 40 stupnjeva dok bi se ustvari trebala prati na minimalno 60. Još jedna stvar može uzrokovati nakupljanje bakterija a to je vaša perilica rublja, a temperatura vode u njoj od 40 stupnjeva može samo potaknuti bakterije za razvoj. 

Divni Japanci: Jednostavne navike zbog kojih su uspješni i uvijek zadovoljni

Ako rublje perete na 40 stupnjeva morate koristiti izbjeljivače 

ovo zapamtite ako ne želite bakterije na odjeći. Kada je temperatura niska, neki izbjeljivači neće niti djelovati pa koristite one koji sadrže peroksid. Zanimljivo je da i ako koristite lagani program sušenja, i to će pogodovati razvoju bakterija i dodati odjeći neugodan miris. 

Studija otkriva kako je većina deterdženata za rublje napravljeno kako bi otklonilo mrlje s rublja ali ne kako bi rublje dezinficiralo. Ustvari većina deterdženata neće ubiti bakterije u obliku biofilma koje će se dugo zadržati u perilici radi plastičnih komponenti. Stručnjaci dodaju kako se nekada može raditi ponekad bakterijama kojih može biti i više  nego na toaletnoj dasci. 

Što možemo napraviti kako bi se zaštitili? 

Charles Gerba, mikrobiolog, smatra kako treba prati praznu perilicu izbjeljivačem uz vruću vodu, a tako se možemo riješiti virusa i bakterija koje se mogu nalaziti u perilici, a nakon pranja i na vašoj odjeći. Rublje se isto tako treba prati na visokim temperaturama jer će one sigurno ubiti najviše bakterija, a to isto rublje je potrebno dobro prosušiti nakon pranja jer ako ostane vlažno, opet postaje plodno tlo za razvoj bakterija. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo