Zdravlje

Zdravlje

Znamo što je anemija, no jeste li znali da višak željeza u krvi može uzrokovati cirozu, pa čak i zatajenje srca

Shutterstock

Svi znamo za probleme koje donosi manjak željeza u krvi, ali jeste li znali koliko je opasno kada ga imate previše?

Anemija se definira kao stanje smanjenog broja crvenih krvnih tjelešaca (eritrocita) u perifernoj krvi. Puno se češće koristi određivanje pigmenta u crvenim krvnim stanicama, hemoglobina koji služi kao glavni prenositelj kisika u krvi čija je razina u anemiji snižena.

Bolesnici navode slabost, malaksalost, pospanost, omaglice, vrtoglavice, glavobolje, zujanje u ušima te lupanje srca. Svi oni naglašavaju stalni umor koji je uzrokovan nedovoljnom količinom eritrocita zaduženih da tijelo opskrbljuju dovoljnom količinom kisika. Kao i za većinu bolesti, tako se i za pojavu anemije navode brojni rizični čimbenici. Primjerice, osobe s kroničnim bolestima podložnije su nastanku anemije. Žene nakon obilnih menstrualnih ciklusa mogu postati anemične, a trudnoća može potaknuti promjene u krvi koje rezultiraju anemijom.

Ovi znakovi upućuju da možda imate bolesnu jetru – upozoravaju liječnici

Što se događa kada imamo previše željeza u krvi?

Odgovor na to daje prof. dr. sc. Antica Duletić – Načinović, dr. med., specijalistica hematologije iz poliklinike Medico.

„Opterećenje željezom nastaje kada unos željeza premašuje mogućnosti fiziološke pohrane i ono se nakuplja u tijelu i to prvenstveno u jetri, srcu, gušterači, slezeni, koži, zglobovima i žlijezdama. Tijekom godina, skladišteno željezo može uzrokovati zatajenje tih organa i kronične bolesti, kao što su ciroza, dijabetes i zatajenje srca. Koristimo dva termina hemokromatoza i hemosideroza. Hemokromatoza se koristi za nasljedni oblik metaboličke bolesti, a hemosideroza za transfuzijsko opterećenje željezom. Hemokromatoza je genski poremećaj i geni koji je uzrokuju su nasljedni, ali vrlo mali broj ljudi s ovim genom razvije hemokromatozu. U drugom slučaju razlozi povišenog željeza u krvi (hemosideroze ili sekundarne hemokromatoze) su učestale transfuzije krvi. Težina stanja ovisi o količini akumuliranog željeza. Dijagnoza preopterećenja željezom potvrđuje se povišenim serumskim željezom, povišenim feritinom, koncentracijom željeza u jetri pomoću magnetske rezonancije. Potrebno je učiniti gensko testiranje uz probirne testove članovima uže obitelji. Terapija se provodi venepunkcijama kojima se uklanja suvišak željeza i/ili kelacijskom terapijom.“

15 simptoma koji jasno daju do znanja da biste trebali nazvati svog liječnika – odmah!

Ako mislite da ste skloni prevelikom unosu željeza onda biste trebali smanjiti unos namirnica koje sadrže puno željeza, donirati redovito krv, izbjegavati unos vitamina C putem namirnica koje su pune i željeza.

Koje namirnice izbjegavati?

Željezo se nalazi u mnogim namirnicama kao što su nemasno crveno meso, iznutrice (teleća i kokošja jetrica), riba (srdele), jaja, žitarice (kvinoja), orašasto voća i sjemenke (bučine sjemenke, sezam, chia sjemenke), voće, zeleno lisnato povrće (špinat, blitva, kelj, brokula, prokulica, kupus) i mahunarke (grah, grašak). Ipak, kao najbolji prirodni izvori izdvajaju se crveno meso, iznutrice, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo