Zdravlje

Zdravlje

15 simptoma koji jasno daju do znanja da biste trebali nazvati svog liječnika – odmah!

Shutterstock 1683359032

Nitko ne želi biti osoba koja ima liječnika na brzom biranju, ali ponekad nismo u mogućnosti sami procijeniti je li simptom koji se javlja opasan ili nešto prolazni.

Svaki će liječnik reći da je bolje biti siguran nego kasnije žaliti. Pa ako ste zabrinuti zbog pojave simptoma, najbolje je kontaktirati liječnika, a oni kažu da postoje određeni simptomi koji bi mogli odavati i ozbiljan problem.

1. Jaka, neobjašnjiva bol u oku

Ovo može biti simptom konjunktivitisa, koji je zarazan i zahtijeva liječenje. U pitanju može biti i ozbiljnija komplikacija infekcije.

2. Ne znate što se dogodilo, ali ne možete do daha

Ako nije posljedica trčanja, i problem se javio od nikuda, može biti simptom nekih od problema sa srcem, pojasnila je dr. Jennifer Haythe, kardiolog.

3. Ne vidite dobro na jedno oko

Ovo mogu uzrokovati i migrene, ali ako nikada prije niste imali migrenu, svakako nazovite liječnika. Može se raditi o simptomu infarkta ili začepljenja krvnih žila na vratu i ne smije se nikako prihvatiti kao nešto prolazno i nevažno jer nikako nije normalno da ne vidite na jedno oko.

4. Vid je odjednom zamućen

Dr. JP Maszczak, oftalmolog, smatra kako je nagli gubitak vida kod pacijenata koji imaju kronične bolesti, poput dijabetesa, hipertenzije i visokog kolesterola, mogu biti simptom pogoršanja stanja. No ako ste zdravi, može biti znak promjene dioptrije ili u pitanju može biti i razvoj nekoj zdravstvenog stanja poput dijabetesa ili čak multiple skleroze.

Želite sniziti krvni tlak? Popularna DASH dijeta može pomoći, a ovako izgleda plan prehrane

5. Jaka bol u ramenima koja se javila neočekivano

Ovo može biti simptom srčanog udara i to su simptomi koji se trebaju shvatiti ozbiljno, posebno ako se iznenadni i naglo se pogoršavaju.

6. Nosite leće i oči su vam crvene i vodenaste

Nošenje leća će sigurno pojačati mogućnost od razvoja infekcija, posebno ako ih ne čistite i ne mijenjate na vrijeme. Ako ste primijetili da vam smetaju i da vam oko crveni ili suzi, obavezno nazovite liječnika.

7. Pritisak u prsima

Može se raditi o simptomu srčanog udara, aritmije pa čak i upale pluća. Dr. Haythe smatra da biste se trebali obratiti liječniku čak i ako vam je krvni tlak sasvim uredan.

8. Bol u nozi ili stopalu koja se pogoršava tijekom noći

Može se raditi o povredi koja će se samo pogoršavati ako ne liječite, ili se može raditi o krvnom ugrušku, što može biti vrlo opasno pa je potrebno kontaktirati liječnika.

9. Imate bol u grlu koja je krenula iz prsa

Često ćemo pomisliti kako je bolno grlo prolazan simptom, ali ako se bol prvo javila u prsima,  može biti simptom bolesti srca.

10. Ukočen vrat i glavobolja

Ukočen vrat bez glavobolje može biti samo posljedica upale ili istegnutog mišića, ali ako se javila i glavobolja uz osjetljivost na svjetlost može se raditi o infekciji u području mozga.

Ovo su vaše omiljene namirnice koje uništavaju zdravlje jetre

11. Imate proljev koji traje dulje od dana

Poput povraćanja, ovo može biti dosta ozbiljan problem radi dehidracije, a i razina kalija može se toliko spustiti da će dovesti do ozbiljnih komplikacija.

12. Niste mokrili 6 ili više sati

Ovo može biti simptom dehidracije ili propadanja bubrega, ako možete popijte malo više vode i vidite kamo će vas to dovesti. Ako se i dalje borite s mokrenjem, nazovite liječnika.

13. Imate čudne promjene raspoloženja

Naravno, brojni su razlozi koji mogu stajati iza promjena raspoloženja, a jedan od njih je dijabetes ili pak jedan od mentalnih poremećaja,  a sve spomenuto zahtijeva pregled liječnika.

14. Koža vam poprima žutu boju

Može se raditi o bubrežnom kamencu ili hepatitisu, a nije pametno sjediti i čekati kako biste vidjeli hoće li se stvari poboljšati same od sebe. Kontaktirajte liječnika.

Ne možete spavati? Sve više ljudi muči “COVID-nesanica”, a evo i kako si najbolje pomoći

15. Boli kad mokrite

Ovo može biti simptom urinarne infekcije, a često će pacijenti piti puno vode kako bi se riješili simptoma, no ako bol ne prolazi, vrijeme je da se obratite liječniku.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo