Zdravlje

Zdravlje

Profesionalnim biciklistima prijeti neplodnost!

Profesionalni bi biciklisti trebali razmisliti o zamrzavanju sperme, prije no što se u potpunosti posvete karijeri, napominju znanstvenici.

Naime, otkriveno je kako se kvaliteta sperme, uslijed rigoroznih treninga, znatno smanjuje. Studija provedena u Španjolskoj otkrila je da triatlonci, koji tjedno odvoze preko 300 kilometara, imaju iznimno nekvalitetnu spermu. Tek je četiri posto njihove sperme bilo normalno. Stoga su i njihove šanse da postanu očevi znatno smanjene.

Ipak, znanstvenici napominju da vožnja biciklom do posla i natrag ili obična vožnja prirodom nema takav učinak na spermu. Stoga se ne morate brinuti. “I druge su studije došle do zaključka kako rigorozan trening može uzrokovati neplodnost i kod muškaraca i kod žena”, kazala je voditeljica studije profesorica Diane Vaamonde.

U istraživanju je sudjelovalo 15 triatlonaca u prosječnoj dobi od 33 godine. Svi su oni u proteklih osam godina trenirali barem devet puta tjedno. Stoga i ne čudi podatak da je kvaliteta njihove sperme opadala kako su triatlonci postajali uspješniji.

I sportska odjeća čini svoje

Nekvalitetnoj spermi profesionalnih biciklista doprinosi i toplina koju stvara uska odjeća.  Tu je dakako i štetno trenje testisa o sjedalo te napor organizma koji mora koristiti duplo više energije tijekom treninga.

Iako istraživači pokušavaju otkriti može li se kvaliteta sperme poboljšati ako muškarci odustanu od ovog sporta, trenutne vijesti i nisu baš dobre. Jedna od mogućnosti da sportaši doskoče ovom problemu jest zamrzavanje sperme prije početka aktivne karijere.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo