Zdravlje

Zdravlje

Proizvedena umjetna sperma

Prvi puta u povijesti čovječanstva stvorena je ljudska sprema i to od matičnih stanica ljudskog embrija začetog in vitro oplodnjom i starog tek nekoliko dana.

Britanski su istraživači razvili novu tehnologiju, koja je omogućila stvaranje ljudske spreme u kontroliraim laboratorijskim uvijetima. Znanstvenici vjeruju da bi ovo otkriće ovo moglo pomoći muškarcima koji imaju problema s plodnošću.

“Ovakvim saznanjima mogli bismo pomoći neplodnim parovima da ipak dobiju dijete koje bi i genetski bilo njihovo. Također, mogli bismo uskoro saznati kako na stanice koje sudjeluju u razmnožavanju utječu toksini. Mogli bismo saznati zašto dječaci, koji su u ranoj dobi liječeni od leukemije, mogu ostati neplodni do kraja života”, kazali su istraživači. Oni također vjeruju da bi podrobno razumijevanje nastanka sperme moglo objasniti kako se genetske bolesti prenose s koljena na koljeno.

Kako je stvorena umjetna sperma?
Novom tehnologijom matične stanice sa XY kromosomima (muške) razvile su se u zametne stanice, koje su zatim potaknute da dovrše mejozu odnosno staničnu diobu. Ovom tehnikom se iz tih stanica razvila potpuno zrela sperma, nazvana “In Vitro Derived sperm” (IVD sperma).

Kada su istraživači to isto probali sa XX kromosomima (ženskim) ništa se nije dogodilo, što znači da je Y kromosom esencijalan za mejozu i dozrijevanje sperme.

Korisna samo za istraživanja
IVD sperma se ne može koristiti u tretmanima plodnosti. Ne samo zato što je to zakonom zabranjeno, već i zato što istraživači pokušavaju otkriti razlog neplodnosti, a tu i IVD sperma dolazi kao nezamjenjiv model istraživanja.

“Ako otkrijemo zašto dolazi do neplodnosti, mogli bismo vrlo brzo otkriti i načine kako je liječiti”, napominju znanstvenici. Osim znanstvenih, pojavile su se, dakako, i mnoge etičke dvojbe i kritike, zbog uzimanja jednog života da bi se stvorio drugi.

Studija je objavljena u časopisu Stem Cells and Development.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo