Zdravlje

Zdravlje

Seks poslije poroda: Sve što ste ikada htjeli znati

Shutterstock

Koliko treba čekati i hoće li osjećaj biti isti, odgovaramo na najčešća pitanja

Gotovo odmah nakon poroda, vagina se sama počne oporavljati od svega što se dogodilo tijekom rađanja djeteta. Vagine su vrlo elastične i otporne. Ginekolozi kažu da neke žene znaju doći na pregled samo nekoliko tjedana nakon poroda, a vagine nemaju nikakve naznake da je žena rodila. No liječnici ženama savjetuju da pričekaju najmanje šest tjedana nakon rođenja djeteta kako bi prvi puta vodile ljubav. 

Kakav će biti osjećaj? 

Iskreno: prvi put kad se budete seksali nakon što ste rodili – neće biti puno zadovoljstva! Neke majke opisuju ovaj seks kao prvi u životu. No naravno, tijekom vremena postat će sve ugodnije za oba partnera. Isto tako, ne biste trebali osjećati pritisak da to radite ako se ne osjećate dobro, naglašavaju ginekolozi! Kako biste si olakšali, predlažemo da koristite lubrikant. 

Hoćete li ostati trudni?

Možda. Nevjerojatno, ali žensko tijelo ima mogućnost začeti dijete gotovo odmah nakon rođenja zadnjeg. Dojenje može smanjiti šansu od trudnoće, no ni to nije sigurno. 

Bol u vagini nakon seksa? Ovo su mogući razlozi!

Utječe li dojenje na seks?

Malo poznata činjenica od dojenju jest da ono stavlja tijelo u neku vrstu menopauze, posebno u prvih šest mjeseci. Kao posljedica događa se da vagina može biti suha, zbog čega je seks bolan. Liječnici savjetuju da koristite lubrikant, a u nekim slučajevima jednostavno ćete trebati pričekati. 

Ljubljenje, masaža, dodiri… 5 savjeta terapeuta bolji seks

Hoće li biti isto?

Može, ali i ne mora. Mnogi kažu da se seks potpuno mijenja nakon poroda. Neke žene koje su prije poroda doživljavale orgazam stilumacijom G-točke, sada više vole stimulaciju klitorisa. Ako dojite, moguće da će vam bradavice biti osjetljive i ne u seksualnom smislu. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo