Zdravlje

Zdravlje

Sezona je krpelja, znate li kako ga pravilno ukloniti?

Shutterstock

Krpelji napadaju od travnja to rujna, a ključno je znati što nikako ne smijete napraviti ako ga pronađete na koži

Najbolji način zaštite od krpelja je nošenje duge odjeće prilikom boravka u prirodi te nanošenje repelenata.

Zarazne bolesti koje prenose krpelji su krrpeljni meningoencefalitis, koji se može manifestirati različitim simptomima – od onih lakših koji podsjećaju na gripu, sve do težih koji uzrokuju virusnu upalu moždanih ovojnica i virusnu upalu mozga.

Enterovirusni meningitis je najčešći, ali i blaži od bakterijskog

Druga bolest koju možete dobiti nakon ugriza zaraženog krpelja je lajmska borelioza, koja najčešće utječe na kožu, zglobove i živčani sustav.

Kako ga odstraniti?

Osobe koje primijete krpelja na tijelu trebaju ga ukloniti čistim rukama i dezinficiranom pincetom, tako da ga se primi u predjelu glave, što bliže koži te se izvuče blagim, ravnomjernim povlačenjem bez okretanja.

Treba paziti da se izvuče cijeli krpelj, bez oštećenja kože te bez ikakve upotrebe ulja, benzina, leda ili nekih drugih preparata. Naime, krpelj koji se guši ispušta puno sline i time se znatno povećava vjerojatnost zaraze. Krpelja treba izvaditi živog.

Shutterstock

U slučaju da se ne ukloni glava treba ju pokušati izvući pincetom, a ako ne uspijete, javite se liječniku. Važno je pregledati mjesto ugriza, dezinficirati ga te još jednom provjeriti da li je sve izvučeno iz kože.

Ako se pojavi oteklina ili neka druga kožna promjena, na mjestu ugriza trebalo bi primjeniti neki protualergijski lijek te se javiti liječniku.

Ne preporučuje se drugi način uklanjanja krpelja, posebno ne metode spaljivanja šibicom, gnječenjem krpelja, premazivanja nekom kremom, mastima ili uljima, jer su neučinkovite i često kontraproduktivne.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo