Zdravlje

Zdravlje

Enterovirusni meningitis je najčešći, ali i blaži od bakterijskog

Shutterstock

Čak 70 posto infekcija je u djece mlađe od pet godina. Kod odraslih je najčešći uzročnik meningitisa pneumokok

Meningitis je zarazna bolest, upala moždanih ovojnica mozga i kralježnične moždine. Mogu ga uzrokovati virusi, bakterije ill gljivice, a najčešći je virusni, i to enterovirusni. On je, nasreću, blaži od bakterijskog, a čak 70 posto oboljelih su djeca ispod pet godina.  

Ostale vrste virusnog meningitisa su rjeđe, ali i ozbiljnije. Virusni meniningitis zahvaća mlađe od 30 godina, meningokokni se može pojaviti u epidemijama u zatvorenim grupama, npr. vrtićima, učeničkim domovima i vojarnama dok je pneumokok najčešći uzrok meningitisa u odraslih. Rizična skupina su alkoholičari, osobe s kroničnom upalom uha, sinusa, zatvorenom ozljedom glave, pneumonijom ili osobe bez slezene- stoji na stranici Pliva zdravlje

Koji su simptomi?

Najpoznatiji simptom je ukočenost vrata, no ne treba se u to pouzdati pri dijagnozi jer može i izostati. Prisutna je upala dišnih putova nakon čega obično slijede vrućica, glavobolja, ukočen vrat i povraćanje. Dodatni simptomi koji mogu ukazivati na meningitis su : 

  • osjetljivost na svjetlo 
  • promijenjeno stanje svijesti (preosjetljivost, nemir, smetenost, pospanost)
  • bolovi u vratu i mišićima 
  • poremećaj govora  

Kod male djece u dobi do 2 godine simptomi su manje predvidljivi. Vrućica, povraćanje, iritabilnost, grčevi cijelog tijela, krikovi i napetost fontanele najčešći su simptomi, a kočenje vrata može i izostati. 

Foto: Shutterstock

Vrste enterovirusnih infekcija

Uzrokuje ih, kako sama riječ kaže, enterovirus, koji može izazvati širok raspon bolesti – od posve bezazlenih do smrtonosnih. Enteroviroze se u našim krajevima najčešće pojavljuju u ljetnom i jesenskom razdoblju. Najčešći način prijenosa s čovjeka na čovjeka je feko-oralni, a najčešće obolijevaju djeca. Razlog može biti nečista bazenska voda, nepranje ruku i slično. 

Neurologinja upozorava zbog kojih 10 bolesti joj najčešće dolaze pacijenti

Nakon ulaska u tijelo virus inficira sluznicu ždrijela i gastrointestinalnog trakta, a onda se može naći u limfnim čvorovima, gdje se razmnožava i putem krvi dalje širi u organe. Ovisno o tome koji organ zahvati, klinička slika može biti lakša ili teža. 

Lakše oboljenje 
To su najčešće bolesti s povišenom temperaturom i mogućim osipom, a zahvaćaju ždrijelo te prouzrokuju upale (herpangina, upala ždrijela, konjunktivitis, bolest šake, stopala i usta). Simptomi traju nekoliko dana i bolest prolazi bez posljedica. 

Teže oboljenje 
Meningitis uzrokovan enterovirusima obično je blaži i kratko traje no klinička slika varira, a teža je što je pacijent mlađi. Različiti tipovi ECHO i Coxsackievirusa mogu uzrokovati sindrom paralitičkog poliomijelitisa, no on ima bolju prognozu od klasične dječje paralize,  

Encefalitis uzrokovan enterovirusima može se pojaviti uz meningitis, sindroma paralitičkog poliomijelitisa ili kao zasebna bolest. Coxsackievirusi mogu uzrokovati upalu srčanog mišića (miokarditis) ili osrčja (perikarditis). Neki pacijenti imaju vro blage simptome dok se bolest može manifestirati I s vro teškim simptomima koji zahtijevaju brzu liječničku intervenciju. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo