Zdravlje

Zdravlje

Što nikako ne smijete raditi kad su u pitanju opekline

Shutterstock

Mjehuriće od opeklina nemojte bušiti sami, a ako je riječ o maloj djeci, trudnicama ili starijima od 65, obavezno posjetite liječnika

Neopreznost u kuhinji, vruća pegla, pretjerano izlaganje suncu, vrela voda na koži ili kakva druga nezgoda mogu uzrokovati opekline. Razvrstane su u četiri stupnja, ovisno o oštećenju koje su izazvale, odnosno dubini i sloju kože koji je zahvaćen.  

I. stupanj – zahvaćen je samo površinski sloj kože 

II. stupanj – zahvaćeni su dublji slojevi kože 

III. stupanj – zahvaćeni su svi dijelovi kože 

IV. stupanj – zahvaćena su i potkožna tkiva. 

Najčešće ozljede s kojima se susrećemo u kućanstvu i zbog kojih ne odlazimo liječniku su opekline prvog i drugog stupnja. Za drugi stupanj karakteristična je pojava mjehura na koži, dok kod prvog to nije slučaj. Opekline I. i II. stupnja uz zahvaćenost kože manje od 30 % smiju se liječiti kod kuće. Iznimka su trudnice, dojilje, djeca mlađa od šest godina i stariji od 65 godina, kod kojih se preporučuje odlazak liječniku u slučaju opeklina II. stupnja. Naime, oni imaju lošiju termoregulaciju, a uz to postoji opasnost i od dehidracije, posebno kod dojenčadi.   

Iznenađujuće stvari koje pogoršavaju opekline od sunca

Stručnjaci nisu složni 

Plikovi se pojavljuju i kod težih oštećenje kože, baza im je crvena ili bijela, a ispunjeni su bistrom, gustom tekućinom. Sama tekućina unutar mjehura sadrži brojne citokine i faktore rasta, pri čemu neki liječnici smatraju kako pomažu zacijeljivanju. U stručnim krugovima još nema konsenzusa na koji način tretirati mjehuriće. Neki preporučuju uklanjanje dok drugi kažu da mjehuriće ne treba dirati jer štite od infekcije ozlijeđeni dio kože. U svakom slučaju, definitivno se ne preporuča da nestručna osoba sama buši mjehurić jer može doći do brojnih komplikacija. Ukoliko se mjehurić slučajno pronuši ili pukne treba ga isprati vodom i nanijeti antibiotsku kremu. Potom se obavezno stavlja sterilna gaza kako ne bi došlo do infekcije. 

Kako tretirati opekline?

Važno je čim ranije započeti s hlađenjem oštećenih dijelova kože. Opečeno mjesto treba držati 10 minuta pod hladnom (ne ledenom) vodom te pokriti gazom. Uklonite nakit s opečenog mjesta jer bi moglo nateći. Kožu nakon toga treba namazati kremom za opekline, čiji je izbor vrlo širok. Za lakše opekline preporuka je koristiti preparate koji sadrže dekspantenol jer se on u stanicama pretvara u vitamin B5, koji je važan za normalnu funkciju epitela i metaboličke procese u koži. Kod težih opeklina dobro je gel koji sadrži antihistaminik, pogotovo ako je prisutan svrbež. Gel od aloa vere također pomaže jer vlaži kožu.

Shutterstock

Opekline od sunca 

Ljetno doba godine najčešće donose brojne opekline od sunca nastale zbog prekomjernog izlaganja UV zrakama. Kod umjerenog izlaganja UV zrakama koža proizvodi dovoljno melanina koji djeluje kao zaštitno sredstvo i štiti jezgru stanice. UVA zrake dovode do fotooksidacije melanina, što je zapravo tamnjenje kože. No, neoprezno izlaganje kože suncu može dovesti do pojave opeklina različitog stupnja. UVA zrake oštećuju stanice, što dovodi do imunološke reakcije i povećanog protoka krvi kroz zahvaćeni dio kože, a posljedica je eritema, odnosno upaljena koža. Najčešće dolazi do opeklina prvog stupnja. Koža je vruća, crvena, peče te je blago otečena. Ukoliko je oštećenje veće prisutni su mjehuri te drugi simptomi poput glavobolje, temperature, svrbeži te umora.  

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo