Iznenađujuće stvari koje pogoršavaju opekline od sunca - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Iznenađujuće stvari koje pogoršavaju opekline od sunca

Svakodnevno i pravilno nanošenje kreme za sunčanje je najbolji način prevencije opeklina od sunca.

Opekline koje nastanu od sunca su vjerojatno jedna od najgorih stvari na ljetovanju. Teško vam je spavati i izlaziti iz kuće. Donosimo vam savjete koje ne biste trebali raditi tijekom ljeta, ali i savjete što napraviti kada je šteta učinjena.

Utjecaj citrusa na kožu

Radite li piće, odnosno sokove od citrusa, postoji mogućnost da tekućina citrusnoga voća koja ostane na koži izazove fitofotodermatitis, što može rezultirati strašnim osipom, iritacijama i plikovima. Također, moguće su i opekline drugog stupnja.

Kiseline u citrusima mogu oštetiti površinu kože što ju čini manje otpornom na sunce i skloniji ste opeklinama, napominje dermatolog dr. Joshua Zeichner

Citrusi sadrže furanokumarin koji reagira sa sunčevim zrakama te izaziva bolni osip. Stručnjaci preporučuju nošenje gumenih rukavica ili stajanje u hladu kada režete citrusno voće i pripremate pića. Kada ste gotovi odmah dobro operite ruke.

Vrsta parfema

Neki parfemi ili kolonjske vode mogu sadržavati sastojke koji utječu na kožu te time postaje manje otporna na operkline, objašnjava dermatolog

Ulje bergamota može izazvati opasnu reakciju kada je koža duže izložena suncu. Situacija se popravila u zadnjih nekoliko godina jer je industrija parfema prestala koristiti to kao sastojak, no upozorenja i dalje postoje. No, neki sastojci i esencijalna ulja kao što su ulja ružmarina i lavande mogu utjecati na osjetljivost kože. Najbolje bi bilo kada biste parfeme nanosili samo na odjeću ili dijelove kože koji su zaštićeni odjećom.

Vrsta lijekova koje koristite

Lijekovi poput acetaminofena ili ibuprofena mogu ublažiti opekline jednom kad se koža ošteti, ali i koža može biti osjetljivija na sunčeve zrake, ako ju ne štitite. Neki lijekovi sadrže fotosenzitivne sastojke, a te molekule apsorbiraju sunčeve zrake te oštećuju kožu i ubijaju stanice kože. Problem je i u lijekovima poput onih za akne jer sadrže benozilperoksid te anthisitamini i antibiotici. Svatko ima drugačiju kožu pa bi biste trebali razgovarati s liječnikom o mogućim nuspojavama.

Unosite više vode u organizam

Svaka upala od opeklina može izazvati gubitak hidratacije. Kada se koža krene obnavljati pripazite na to da unosite dovoljno vode kako biste kompenzirali sav gubitak koji je posljedica upalnih opeklina.

Tuširanje s toplom ili hladnom vodom

Kada se koža uništi možete primijetiti da je jednako i suha. Topla voda može još više isušiti kožu i učiniti je još osjetljivijom. Ovo može produžiti proces iscjeljivanja. Iako je tuširanje hladnom vodom inače neugodno, sad ćete se osjećati bolje jer hladna voda olakšava peckanje.  

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo