Zdravlje

Zdravlje

Stručnjaci savjetuju: Izbjegnite infekcije mokraćnog sustava

Ovaj problem iskusit će sve žene, barem jednom u životu, a mnoge se s tim problemom muče jednom godišnje.

Iako infekcije mokraćnog sustava (IMS) rijetko izazivaju ozbiljne probleme trebaju se liječiti jer, osim što zagorčavaju život, u najgorem slučaju mogu uzrokovati ulazak bakterija u krv.

IMS se mogu pojaviti kada se potencijalno štetne bakterije, poput E. coli, uspiju ušuljati u uretru, cijev koja odlaže urin. Učestalost infekcija veća je u žena, najvjerojatnije zbog blizine mokraćne cijevi i anusa. Pojavnost infekcija značajno raste s dobi, a od žena koje su imale inicijalnu infekciju, čak 25–30% njih će imati ponavljajuće epizode. 

Rak prostate u Hrvatskoj svake godine odnese 800 života

Prema nekim studijama oko 12 posto muškaraca iskusit će infekcije mokraćnog sustava barem jednom u životu, pri čemu se rizik udvostručuje nakon 70. godine.

Na što sve utječe infekcija?

Bakterije mogu zahvatiti uretru, mokraćni mjehur i bubrege. Osim infekcije u samoj uretri, ako otputuju do mokraćnog mjehura i bubrega mogu izazvati upalu s ozbiljnim posljedicama.

Shutterstock

Infekcije vas tjeraju da mokrite puno češće i hitnije nego inače. Mnogi se pacijenti uplaše kad otkriju da imaju krv u mokraći i bolove u trbuhu ili donjem dijelu leđa. Kod nekih su te upale česte i kronične, dko ih drugi iskuse sam jednom u životu. Činjenica je da još ne znamo zašto su im neki ljudi skloniji od drugih.

Kako ih spriječiti?

Dr. Rajvinder Khasriya, koja u ovom području medicine radi više od desetljeća, podijelila je za Daily Mail ključne korake koje možete poduzeti kako biste smanjili šanse za dobivanje IMS, ili barem njihovu učestalost ako vas redovito muče.

1. Pijte dovoljno tekućine, ali nemojte pretjerivati

Pravilna hidracija vjerojatno je ključni čimbenik u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava jer pomaže u ispiranju bakterija iz urinarnog trakta prije nego što dobiju priliku izazvati infekciju.

Randomizirano kontrolirano ispitivanje iz 2020., zlatni standard medicinskih istraživanja, objavljeno u Journal of Family Practice otkrilo je da su žene koje su bile osjetljive na ponovljene IMS, ali su pile vrlo malo tekućine, imale gotovo upola manji broj infekcija kada su povećale unos na 1,5 litara svaki dan, kaže dr. Khasriya.

Shutterstock

Kao rezultat toga, njihova se upotreba antibiotika također gotovo prepolovila. Ali upozorava dr. Khasriya, više definitivno nije bolje. Konzumacija tri ili više litara vode dnevno nije samo neopravdana, već je i potencijalno opasna. Naime, previše vode će isprati i sve obrambene stanice koje su možda otpremljene u mokraćni trakt kada imunološki sustav otkrije da je prisutna bakterija. To u osnovi sprječava imunološki sustav da pravilno obavlja svoj posao.

Držite se najviše 1,5 do dvije litre dnevno — i uračunajte ostala pića (kao što su sok ili squash) kao dio vašeg unosa. Smanjite kavu ili druga kofeinska pića jer je on diuretik i može povećati nelagodu.

2. Smanjite korištenje zaslađivača

Umjetni zaslađivači – poput saharina i aspartama – neće uzrokovati infekcije. Ali ako ste skloni ponavljajućim infekcijama, oni mogu pogoršati simptome. To je zato što se pokazalo da kemikalije u njima nadražuju sluznicu mokraćnog mjehura i urinarnog trakta. Ako su one već upaljene, zbog prisutnosti bakterija, dodatni učinak zaslađivača mogao bi pogoršati vaše simptome – i usporiti oporavak.

Znate li koliko često i kako pravilno prati lice za najbolje rezultate? Evo što savjetuju dermatolozi

3. Ne odgađajte mokrenje

Ponekad jednostavno nema pomoći. Možda ste zapeli na važnom sastanku ili ste vani. Ali kao opće pravilo, nije dobra ideja steći naviku odgađanja mokrenja jer to može povećati rizik od infekcije mokraćnog sustava.

Što dulje urin stoji u mjehuru, to je veća mogućnost bilo koje strane bakterije koja se ondje zadržava da se razmnoži i izazovu infekciju.

4. Ne pouzdajte se u sok od brusnice

Uvriježeno je mišljene da brusnica liječi mokraćne infekcije. Uštedite novac.

Shutterstock

Brusnice sadrže vrstu šećera, zvanu proantocijanidini, za koju je laboratorijskim studijama utvrđeno da blokira E.coli, što bi moglo spriječiti infekciju. No, problem je što nema dokaza da to zaista tako i djeluje.

Štoviše, mnoge vrste brusnica pune su šećera što može pomoći u razvoju bakterija. Umjesto toga pijte 1,5 do dvije litre vode dnevno.

5. Pomokrite se odmah nakon seksa

Studije pokazuju da mokrenje odmah nakon seksa smanjuje šanse žene da oboli od ponovljenih infekcija mokraćnog sustava. Postoji široko rasprostranjeno mišljenje da seks omogućuje novim bakterijama da uđu u mjehur.

No, nije potpuno poznato zašto seks povećava rizik od infekcije. Najvjerojatnija teorija je da je to zato što seks izbacuje vaginalni i uretralni mikrobiom iz reda, olakšavajući ‘lošim’ bakterijama da nasele to područje i množe se.

Shutterstock

Muškarcima je to manje važno jer su njihove mokraćne cijevi otprilike pet puta veće od ženskih (do 20 cm naspram 4 cm), tako da bakterijama treba puno više vremena da dođu do mokraćnog mjehura ili bubrega – što znači da se još uvijek mogu isprati odlaskom u WC nekoliko sati nakon seksa.

6. Nosite pamučno rublje

Uske tajice ili donje rublje mogu stvoriti zonu razmnožavanja bakterija, osobito ako su izrađene od materijala koji ne propuštaju zrak poput najlona ili likre. Nedostatak protoka zraka stvara toplo, vlažno okruženje koje može poremetiti prirodnu bakterijsku floru vagine i uretre te stvoriti idealne uvjete za razmnožavanje bakterija.

Ako često imate mokraćne infekcije odlučite se za široku pamučnu odjeću koja će hladiti područje i otežati razvoj bakterija.

Shutterstock

7. Izbjegavajte kupke

Pjenušave kupke mogu biti relaksirajuće, ali kemkalije u njima neće vam pomoći ako patite od IMS-a. Ista opasnost prijeti od mokrih kupaćih kostima nakon kupanja u jezerima ili bazenima.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo